fbpx
Srijeda , 1 Maja 2024

Nedim Sladić se oglasio o oluji, odbacio teorije zavjere

Meteorolog Nedim Sladić kazao je da su padavine i jake kiše logičan slijed nakon sedam dana ljetne žege. U odgovoru na poruke pratilaca na njegovom Facebook profilu odbacio je da su vremenske nepogode, koje su jučer i danas zahvatile region, proizvod HAARP-a ili drugih ljudskih uticaja, nego se radi o normalnoj prirodnoj pojavi.

“Šta smo drugo mogli i očekivati? Uporno ponavljamo – više toplotne energije u atmosferi jednako je više oborive vode, intenzivnije padavine i snažnije nepogode. Prilagodimo se. Nikakav HAARP, nikakvi bakrači. Već toplota koju su akumulirale morske površine na globalnom nivou”, rekao je Sladić.

Dodao je kako se mlazna struja, odnosno snažna vrpca vjetrova nalazi u blizini naših područja.

“Nailazi hladna fronta u prizemlju koja našu zemlju zahvata po rubu. Vreli zrak, fizikalno lakši i rjeđi, sa podloge podiže se uvis uzlaznim strujanjima, pri čemu visine tornjastih oblaka (oblaci vertikalnog razvoja) mogu dosegnuti nivo i preko 10 kilometara (vrh troposfere) s temperaturama pri vrhu oko -55 °C. Istovremeno, hladni zrak se spušta poput klina prema prizemlju. Zbog toga, ali i blizine mlazne struje, imamo dosta potencijalne vrtložnosti koja pojačava intenzitet padavina, a snažna silazna struja kad nadjača uzlaznu dovodi i do pojave grada usljed prisilnog spuštanja hladnijeg zraka. Jak, na udare i olujan vjetar je sastavni dio usljed kolebanja temperature i zračnog pritiska duž atmosferskog stuba”, rekao je.

Oblak koji je prošao preko Tuzle i većeg dijela sjeverne Bosne je evidentiran u literaturi pod nazivom arcus, a češće ćemo čuti drugi naziv, odnosno njegov tip – zove se shelf, pojasnio je još Sladić.

“Nastaje unutar kumulonimbusa, olujnog oblaka, zahvaljujući snažnoj silaznoj struji koja ga uvija prema površini poput snažnog slapa, donoseći na njegovoj ivici olujne, nerijetko i razorne vjetrove. Na kraju – tuga velika za tri nedužno izgubljena života – dva u Zagrebu i jedan na Bledu. Nadajmo se da će Bosna i Hercegovina proći po tom pitanju bolje”, zaključio je meteorolog Nedim Sladić.

Više informacija možete pročitati u BLOGU

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …