fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Nastavak fojničke ramazanske tradicije: Ženska mukabela u Atik džamiji

“Evo, dočekali smo još jedan mubarek mjesec ramazan. Ramazan u Fojnici je zaista poseban. Ženska mukabela, u Atik džamiji je sigurno nešto što daje posebnu draž ramazanu u Fojnici. 1994. godine MiZ- e Fojnica, na čelu sa glavnim imamom Mensur ef. Pašalićem, pokreće žensku mukabelu u Atik džamiji.

Do tog momenta, imali smo tri mukabele u Fojnici. Sabahska u Čaršijskoj džamiji, podnevska se učila u Gornjoj Mahali u Muharem ef. džamiji, i ikindijska u Čaršijskoj džamiji.

Zanimljivo je da je u Srednjoj džamiji vazi nasihat za hanume držao Rahmetli kadija hafiz Muhamed Gačo. 1994. započinje se sa učenjem podnevske mukabele u Atik džamiji samo za hanume.

Mukabelu je vodila, i danas je vodi uvažena h. Habiba Hadžimejlić. Ova mukabela je bila, kako nam kaže, Mensur ef. Pašalić, prva prilika za dokazivanje mnogim mladim učenicama naših medresa. Izuzetno se radujemo, što je danas Atik džamija,nakon godinu dana pauze, ponovo otvorila svoja vrata našim hanumama gdje će se družiti uz Kur'an, dersove, ilahije i lijep muhabbet.

Ipak, njeno ime je i “Djevojačka” džamija.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Ahmed ef. Vuković/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …