fbpx
Srijeda , 17 Jula 2024

Mlada Sirijka Nur Muhammed (17) za mjesec dana naučila Kur’an napamet

Nur Muhammed, koja je tek prije četiri godine, sa svojih 13 godina, prošla sufaru (naučila čitati arapsko pismo), uporedo sa školovanjem odlučila je početi s hifzom (učenjem Kur’ana napamet), i za mjesec dana dobila je certifikat o položenom hifzu.

Mlada Sirijka Nur Muhammed (17), koja s porodicom živi u istočnom turskom gradu Diyarbakiru, za svega mjesec dana uspjela je naučiti cijeli Kur’an napamet i dobiti titulu hafize.

Nur Muhammed, koja je tek prije četiri godine, sa svojih 13 godina, prošla sufaru (naučila čitati arapsko pismo), uporedo s školovanjem odlučila je početi s hizom (učenjem Kur’ana napamet), i za svega mjesec dana dobila je certifikat o položenom hifzu, odnosno postala hafiza Kur’ana.

U razgovoru s novinarom AA Nur Muhammed je kazala kako se došla upisati na hifz, i da je tada svojoj mentorici kazala kako želi postati hafiza, a ona je na tabli napisala “Hafiza Nur”, što ju je, kako je navela, jako motiviralo.

Kazala je kako je željela postati prvi hafiz u svojoj porodici, ali su je u tome pretekla njena braća, jedan je hifz završio za sedam mjeseci, drugi za godinu.

Dodala je kako je na početku hifza svojoj muhafizi (muhafiz-mentor, osoba koja polaznika hifza preslušava naučene dijelove Kur’ana), kazala kako želi za jedan mjesec naučiti Kur’an napamet, što je svakako bilo teško za povjerovati.

Pročitajte i ovo

Zagađenje fojničke rijeke Šćone: Izlijevanje nepoznate bijele materije

Rijeka Šćona, jedna od glavnih vodotoka u Fojnici, ponovo je postala žrtva zagađenja. Iz kanalizacionog …