fbpx
Ponedjeljak , 15 Jula 2024

SBK jedini kanton bez gradova: Dvije opštine pokrenule proceduru kako bi postale gradovi

Jedini kanton u Federaciji koji nema niti jednog grada je Srednjobosanski.

To bi se uskoro moglo promjeniti jer su neke općine, od njih 12 u tom kantonu, već pokrenule proceduru promjene statusa iz općine u grad.

Novi Travnik lokalna je zajednica sa statusom općine. Privredni razvoj i urbanizacija posljednjih godina bili su dodatni motivi da lokalna vlast prije dvije godine pokrene proceduru promjene statusa u grad kao jedinicu lokalne samouprave s jačim društvenim i političkim utjecajem, piše Federalna.ba.

Ovaj status u Bosni i Hercegovini ne znači ništa, ali status grada prema Evropi, susjednim državama, prema prijateljima gradovima jako puno znači. Novi Travnik je urbano sređen grad koji se, kada je nastajao, zvao gradom mladosti, bio je prostorno planiran i uređen i trenutno radimo na obnovi i uređenju da bude primjer jednog malog, uređenog i sretnog grada”, navodi Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik (HDZBiH).

Kiseljak je druga općina u Srednjobosanskom kantonu koja je pokrenula postupak proglašenja gradom. Načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak (HDZBiH) ističe da je uz bogatu historiju te privredni razvoj Kiseljak posljednjih godina poprimio obrise urbane gradske sredine te smatra kako uz druge preduvjete zaslužuje status grada.

“U privatizaciju tzv. društvenih stanova ušli smo sa 273 stana, a u zadnjih deset godina smo napravili 2.000 stanova na području općine Kiseljak. Da ne govorim o izgradnji i urbanizaciji ulica i infrastrukture koja je obilježlje jednog grada. To ne govori o tome da smo dobri graditelji već koliko su općina Kiseljak i sam grad bili zapušteni. To je ta povijesna nepravda koju želimo ispraviti”, poručuje on.

Od 12 općina Srednjobosanskog kantona kroz stavku da se gradom može proglasiti i općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja, šansu ranije pokušalo je dobiti Jajce, ali bezuspješno. Zakonsku mogućnost ranije nije iskoristio Travnik kao administrativni centar, no novi prijedlog je ponovno upućen u proceduru.

“Očekujem da se prijedlog vrlo brzo nađe na dnevnom redu Općinskog vijeća kako bi se o njemu razgovaralo. Ovo se pitanje rješava dugi niz godina. Kako sam razumio, različito političko viđenje bilo je uzrokom”, zaljučuje Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik (SDA).

Aktuelni kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) smatra da su razlozi zbog čega nijedna općina nije postala grad u ovom kantonu isključivo političke prirode iz ranijih vremena.

“Sa željama da se izvrši tranzicija i usložnjava stanje, podjela općina itd. To nije išlo u tom periodu i zato su u ovom kantonu sporije išli procesi rješenja statusa iz općina u gradove”, navodi Lendo.

I dok se očekuje da i Travnik ozbiljnije krene u proces promjene statusa, neophodne procedure su obavili Novi Travnik i Kiseljak. Sada sve ovisi o podršci Federalne vlade, a potom i Parlamenta. Dakle, i dalje je ključna politička volja na višem nivou kako Srednjobosanski kanton ne bi bio jedini kanton bez proglašenih gradova.

Pročitajte i ovo

Irnela Stošić ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju

Irnela Stošić iz Mostara je u životnoj opasnosti zbog metastaza raka maternice. Pozivom na 17043 …