fbpx
Petak , 24 Maja 2024

Poražavajući podaci Porezne uprave FBiH: Građani 1,7 milijardi KM prokockali

Građani FBiH su u prošloj godini na uplatnim mjestima kladionica ostavili 1.721.693.504 KM, što je za oko 9,3 miliona KM više nego u 2022. godini.

Riječ stručnjaka

Podaci iz evidencija Porezne uprave FBiH pokazuju da su najveće prihode priređivači igara na sreću klađenjem ostvarili u Hercegovačko-neretvanskom (316,5 miliona KM), Tuzlanskom (315,7 miliona) i Kantonu Sarajevo (275,2 miliona), dok je najmanje uplata evidentirano u Posavskom (28,7) i Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde (16 miliona KM).

Siromaštvo – materijalno, ali i duhovno – kao i mentalna slabost i povodljivost, temelj su na kojem nastaje ovisnost o igrama na sreću, kaže prof. dr. Dženan Skelić, redovni profesor psihologije Filozofskog fakulteta u Zenici.

– Kocka brže, radikalnije, dublje i temeljitije podriva i uništava porodicu nego bilo koji drugi oblik ovisnosti ili devijantnosti, jer kao službeno dozvoljena ovisnost može da zahvati najširi sloj društva, povlačeći sa sobom i druge asocijalne i društveno nepoželjne i neprihvatljive oblike ponašanja.

Od porodičnog nasilja, preko finansijskog ugrožavanja i devastiranja bazične porodice, kriminalnih radnji širokog spektra, te generalnog propadanja ličnosti ovisnika na socijalnom, emocionalnom i voljnomotivacijskom planu – kaže prof. Skelić.

Šta je rješenje

Adekvatan odgovor društva, kakvom smo nedavno svjedočili u Albaniji, u našoj zemlji izostaje i od politike, ali i iz vjerskih zajednica.

– Problem bi se mogao riješiti transformacijom kladioničarskog kapitala iz sadašnjeg, koji je usmjeren ka siromašnim slojevima društva, u prostor visoke ekskluzive i sloja bogatih – ističe Skelić.

Očito da je sprega naše domaće političke scene s kladioničarskim lobijima odveć duboka za tako hirurški preciznu intervenciju.

Izvor: Avaz.ba

Pročitajte i ovo

Ovo je porodilja Elvira Huskanović koja je preminula u 29. godini života

Ženska osoba E. H. (29) iz Gračanice preminula je nakon komplikacija poslije porođaja. – Dana …