fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Žena iz Sarajeva mora platiti porod jer je 1. januar bio neradni i nije se mogla prijaviti na biro

Iako je period rođenja djeteta najradosniji u životima svakog roditelja, jedan bračni par iz Sarajeva ove dane provodi u administrativnoj agoniji zbog zakonskih propusta i nelogičnosti.

Žena koja se prijevremeno porodila i to u periodu kada državne službe nisu radile mora platiti troškove poroda i boravka u bolnici jer se nije prijavila na biro za zapošljavanje.

Prijevremeno rođenje

Naime, redakciji portala Klix.ba se javio bračni par čiji identitet nećemo objavljivati, a kako bi ukazao na nelogičnosti pred kojima se našao.

Kako nam je objašnjeno žena je bila u radnom odnosu do 31. decembra prošle godine te je s tim danom odjavljena.

Njen suprug nam kaže da je prijevremeno porođena 2. januara te je utvrđeno da nije zdravstveno osigurana, a otpusno pismo ne može podići bez plaćanja svih troškova poroda i boravka u bolnici.

Međutim, ona se svakako nije mogla prijaviti na biro jer su 1. i 2. januar bili neradni dani.

“Zakonski rok da se prijavi na biro je 30 dana. Ona se prijevremeno porađa 2. januara i izlazi iz bolnice 4. januara, dok naša beba ostaje u inkubatoru. Kada smo krenuli da uzmemo otpusno pismo na blagajni su nam kazali da supruga nije osigurana”, kaže nam suprug porodilje.

Oni su jučer otišli do biroa za zapošljavanje u općini stanovanja gdje im je rečeno da mogu izdati potvrdu o zdravstvenom osiguranju isključivo na datum 10. januara.

Na pitanje da li je moguće da se retroaktivno uveže osiguranje na datum 2. januar rečeno im je da ne može.

Otpusno pismo

Nakon toga se odlučuju obratiti Zavodu za zdravstveno osiguranje KS gdje su im kazali da moraju postupati po nalogu Zavoda za zapošljavanje, odnosno po uputi biroa.

Nakon toga se odlučuju javiti za pomoć Ministarstvu zdravstva KS u kojem im je rečeno pokrivaju troškove rudnicama i porodiljama koje nemaju nikakav osnov za zdravstveno osiguranje, što ovdje nije slučaj.

Troškovi iznose oko 1.000 KM, a bez njihove uplate nije moguće dobiti otpusno pismo.

Upitom o ovom slučaju smo se obratili i Zavodu zdravstvenog osigiranja KS čiji ćemo odgovor naknadno objaviti.

(Klix.ba)

Pročitajte i ovo

Mladi Zeničani preokrenuli hobi u posao: Extreme Bosna Service predstavlja revoluciju u visinskim radovima

Grupa mladih entuzijasta iz Zenice, nakon što su stekli fakultetske diplome, odlučila je ostati u …