fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Djevojčica Nur je za samo mjesec dana naučila Kur’an napamet i stekla titulu hafize

Mlada Sirijka Nur Muhammed (17), koja s porodicom živi u istočnom turskom gradu Diyarbakiru, za svega mjesec dana uspjela je naučiti cijeli Kur'an napamet i dobiti titulu hafize, javlja Anadolu.

Nur Muhammed, koja je tek prije četiri godine, sa svojih 13 godina, prošla sufaru (naučila čitati arapsko pismo), uporedo s školovanjem odlučila je početi s hizom (učenjem Kur'ana napamet), i za svega mjesec dana dobila je certifikat o položenom hifzu, odnosno postala hafiza Kur'ana.

U razgovoru s novinarom AA Nur Muhammed je kazala kako se došla upisati na hifz, i da je tada svojoj mentorici kazala kako želi postati hafiza, a ona je na tabli napisala “Hafiza Nur”, što ju je, kako je navela, jako motiviralo.

Kazala je kako je željela postati prvi hafiz u svojoj porodici, ali su je u tome pretekla njena braća, jedan je hifz završio za sedam mjeseci, drugi za godinu.

Dodala je kako je na početku hifza svojoj muhafizi (muhafiz-mentor, osoba koja polaznika hifza preslušava naučene dijelove Kur'ana), kazala kako želi za jedan mjesec naučiti Kur'an napamet, što je svakako bilo teško za povjerovati.

“Završila sam sve džuzeve (džuz je trideseti dio Kur'ana od 20 stranica) za mjesec dana i postala hafiza. Ujedno nastavljam školovanje. Trenutno idem u 12. razred. Moj otac uvijek je želio da budem ljekar. Obećala sam ocu. Postala sam hafiza i sad ću se boriti da postanem ljekar. Na taj način mogu ispuniti svoje želje i ispuniti obećanje ocu”, kaže mlada Sirijka.

Resahat Turk, koja je pratila Nur tokom cijelog procesa učenja Kur'ana napamet, izjavila je da je jako sretna što je Nur Muhammed naučila Kur'an napamet za mjesec dana.

“U školi hifza radim već 17 godina. Kada je Nur Muhammed došla, rekla je da će za mjesec dana naučiti Kur'an napamet i ja nisam mogla vjerovati. Onda sam vidjela da prelaz tri, pet, 10 stranica i da brzo uči napamet. Ima jako dobru memoriju i mi smo to iskoristili. Ranije smo imali učenike koji su postali hafizi za godinu dana, ali ovo je prvi put da je to neko uspio za mjesec dana. Nur je jako marljiva i vrijedna djevojka. Neka Bog blagoslovi njen put, voljeli bismo da jednog dana postane ljekar”, kazala je Turk.

Hifz je naziv za proces učenja napamet kur'anskog teksta, u doslovnom pevodu znači čuvanje, te se stoga i sam hafiz naziva čuvarom Kur'ana. Kur'an sadrži 114 poglavlja (sura), 30 dijelova (džuzeva), više hiljada rečenica (ajeta) te 604 stranice gustog teksta.

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …