fbpx
Petak , 29 Marta 2024

PREPORUČUJEMO knjigu o našem Fojničaninu hafizu Husni ef. Numanagiću

Dane provodimo u izolaciji, ali zidovi ne mogu sputati naše duhovno biće. Umjesto da ga zatrpavamo mnogobrojnim informacijama od kojih nemamo velike koristi, želimo da vam preporučimo čitanje knjige o bošnjačkom velikanu koji je ostavio nemjerljivog traga na našu čaršiju.

Mali je broj naroda u svijetu koji imaju tako mnogo pojedinaca čija ostavština nadilazi okvire prosječne ljudske egzistencije i zavređuju nužno pamćenje, a da ih u isto vrijeme prati tako mali broj knjiga. Svjesni tog fenomena, u izdavačkoj kući Dobra knjiga pokrenuta je zasebna biblioteka koja odaje priznanje i počast kolosima našeg književnog, vjerskog, društvenog i duhovnog života. Tako je pokrenuta biblioteka „Dobri Bošnjani“.

Posebno mjesto u toj biblioteci zauzima knjiga o hadži hafizu Husni efendiji Numanagiću. Čestiti šejh i muftija Husni efendija Numanagić živio je i djelovao na razmeđu vremena, dok je sjećanje na osmansku vlast u Bosni još bilo svježe, a hvatanje koraka sa zahtjevima savremenosti usporeno. U takvom društvenom ambijentu, Husni efendija predstavljao je istinskog prosvjetitelja koji je svojom učenošću i snagom ličnosti ukazivao na staze kojima treba hoditi.

Sudbinski je bio vezan za tri velika islamska grada: Istanbul iz kojeg je donio idžazetnamu, te Medinu i Kairo iz kojih je punih dvadeset godina crpio znanja. Stečena znanja i spoznaje, neprocjenjivo životno iskustvo i razmišljanja nesebično je prosipao po tri bosanska grada: Fojnici, Visokom i Travniku. Svaki od ovih gradova duhovno je preporodio. Priča o ovom velikanu bošnjačke i bosanske duhovne tradicije povest će čitaoce u obilazak svjetskih centara islamskog znanja na kojima se Husni efendija školovao, provesti ga sobama stare bosanske kuće u kojima je Huseni efendija boravio dok je o njemu brigu brinula nana Morićka, sve dok ga ne dovede do harizmatičnog šejha Hasan-babe.

Knjigu možete naručiti na broj 062/577-503 ili pošaljite poruku na fejsbuk stranicu Dobre knjige https://www.facebook.com/dknjiga/.
Cijena knjige je 23 KM.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …