fbpx
Srijeda , 17 Jula 2024

Više od 4 miliona KM potrošeno na vatromet i petarde u BiH

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, uvoz pirotehničkih sredstava u zemlju značajno je porastao u 2023. godini u odnosu na prethodnu, dostižući visokih 4,6 miliona KM. Ovaj trend je posebno izražen tokom decembra prošle godine, kada je uvezeno oko 100 tona vatrometa, petardi i drugih pirotehničkih proizvoda u vrijednosti od 829.085 KM, uglavnom iz Kine.

Podaci UIO BiH otkrivaju da je najveći uvoz zabilježen tokom decembra, sa vrijednošću većom od 829.000 KM, dok su oktobar i juli takođe bili mjeseci sa značajnim uvozom, iznoseći oko 780.000 KM i 635.000 KM respektivno.

Najčešće proizvodi uključuju vatromet, signalne rakete, rakete protiv grada, signalne rakete za gustu maglu i drugi asortiman, pri čemu Kina prednjači kao glavni dobavljač, sa više od 600 tona uvezenih proizvoda u vrijednosti od preko 4,3 miliona KM. Slijede Albanija, Njemačka i Hrvatska sa manjim udjelom u ukupnom uvozu.

Ukupno, podaci o uvozu pirotehničkih sredstava u Bosni i Hercegovini svjedoče o stalnoj popularnosti ovih proizvoda, uz istovremeni izazov očuvanja bezbjednosti, naročito tokom prazničnih perioda.

Pročitajte i ovo

Zagađenje fojničke rijeke Šćone: Izlijevanje nepoznate bijele materije

Rijeka Šćona, jedna od glavnih vodotoka u Fojnici, ponovo je postala žrtva zagađenja. Iz kanalizacionog …