fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Genocidne poruke se nastavljaju: Sa likom Pavla Đurišića na Badnje večer ispred crkve

U Priboju (Srbija) je preksinoć ispred crkve u Novom Gradu obilježena Badnja večer uoči najvećeg pravoslavnog praznika.

 

Opet četničko divljanje i urlanje po Priboju sa prijetnjom rušenje džamija i prijetnje muslimanima.

Glavni imam IZ Priboja Harun Eminagić oglasio se sinoć na svom Facebook profilu, zahtjev državnim organima Srbije i Priboja da se privedu NN lica koja su izvršila više krivičnih djela.

Uprkos porukama koje su slaze sa svih adresa – u Priboju se pojavila grupa mladića koji su nosili zastavu sa likom Pavla Đurišića.

Četnički vojvoda Pavle Đurišić je odgovoran za neke od najsvirepijih zločina koji su počinjeni u Drugom svjetskom ratu nad bošnjačkim, odnosno muslimanskim stanovništvom. Kao komandant limsko-sandžačkih četničkih odreda Đurišić je direktno odgovoran za pokolje u Bijelom Polju, Sjenici, Pjevlju, Čajniču i Foči početkom 1943. godine.

Slavljenje pravoslavnih praznika uz lik Pavla Đurišića veličaju se zločini nad Bošnjacima i time se šalju stravične poruke da i danas žive genocidne ideje.

Podsjećamo da je prije dvije godine u Priboju grupa mladića na Badnje večer u centru grada pjevala fašističke stihove “Božić je, pucaj u džamije”. Iako je slučaj prijavljen nadležnom tužilaštvu u Užicu, uprkos reakciji i osudi tog čina od vrha države na čelu sa predsjednikom Vučićem, tužilac je izgrednike oslobodilo optužbi i time im puhnuli u krila da nastave sa promocijom fašizma u Priboju i Srbiji uopšte.

Pozivamo policijske i tužilačke organe da ovaj put reaguju adekvatno.

Facebook stranica “Luka Čitluk Zabrnjica Kalafati” objavila tekst osude, a u komentarima su se javljali pravoslavci iz Priboja koji su osudili ovaj događaj:

BOŽIĆ: Praznik praštanja, zajedništva radosti i ljubavi. Umjesto svega gore navedenog neki maloumnici na najradosniji dan šire sliku zločinca. Pavle Djurišić je dirktno odgovoran za smrt preko 10 000 Bošnjaka, muslimana ovih prostora 40-tih godina prošlog vjeka. Od večeras me je sramota reći da sam iz Priboja – stoji u FB objavi.
Drage komšije muslmanske vjeroispovijesti,ne obraćajte pažnju MOLIM VAS na postupke ovih bića okupljenih oko crkve večeras. Ovo nema veze za vjerom našom svetom koju nam donese Onaj koji se rodio ove večeri u Vitelejemskoj pećini. – kaže izvjesni Rade Klarić u komentaru prethodne objave.
Sve ovo ukazuje da se radi o grupi izgrednika čije mišljenje ne dijeli većina pravoslavnog stanovništva.

Mještani Priboja potvrđuju da je ovo praksa iz prethodnih godina koja nije dolazila u fokus javnosti zbog mnogo krupnijih problema koje smo prethodno spominjali.

Tužilaštvo u Priboju je jutros odredilo četvorici zadržavanje u pritvoru:

Papić Igoru
Miković Miljanu
Đurović Slavku
Đurović Marku
Zbog izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti po članu 317 kaznenog zakona Srbije.

(A.H./SANA)

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …