fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

‘Naše srce je ovdje. Ko kod ode u inostranstvo, svi će se željeti vratiti kad tad’

Ovih dana Bihać su ispunili brojni građani koji žive van Bosne.  Njihova ljubav prema domovini ne manjka, kao ni želja za povratkom.

Jedan od njih je i Admir Harbaš.

“Zbog čega? Narod je topliji. U Njemačkoj je drugačije. Ovdje je rahatluk”, kaže Harbaš.

Šefik i Fatima Dedić 40 godina su živjeli i radili u Švicarskoj, a gradili u rodnom kraju. Kada je došlo vrijeme za mirovinu, nije bilo dileme da li se vratiti. Kažu, nikada ljepše nisu živjeli, a napravili su sebi i oazu mira.

“Naše srce je ovdje. Ko kod ode u inostranstvo, svi će se željeti vratiti kad tad. Neće ostati tamo. Najžalosnije mi je kad vidim kuće koje su napravljene i sve su puste, i roletne spuštene. To nije dobro. I naša je tako čekala godinama na nas”, rekla je Fatima Dedić.

Upravo dolazak dijaspore pospješuje i samu privredu u našoj zemlji. Među onima koji znatno osjete veću zaradu u ovo doba su frizeri, automehaničari, zubari, a ne žale se ni trgovci.

Decembar, april, sedmi i osmi mjesec… Posao je fokusiran na to da se tad malo više pripremimo vremenski, organizaciono, sretni smo što dođu tu. Tu su ljudi koji su bili naši klijenti i prije dolaska”, ističe frizerka Mahira Alagić.

-Ono što je kod nas u KM, kod njih tamo je u eurima…. Da ne govorimo o kvalitetu, govori Šefik Dedić dok prodaje suho meso i podsjeća na tradiciju.

 

(MiruhBosne/BHRT)

Pročitajte i ovo

Teška saobraćajna nesreća u Jehovcu kod Kiseljaka

Sinoć oko 22:30h, na putu kroz mjesto Jehovac, Kiseljak, dogodila se teška saobraćajna nesreća koja …