fbpx
Petak , 3 Maja 2024

Policajac pretukao svoju ženu, dobio smanjenje dvije plate

Najmanje šest policajaca u Bosni i Hercegovini trenutno je pod istragama zbog nasilja u porodici, ali su interni postupci u policiji zaustavljeni dok se ne okončaju krivični, pokazuju podaci koje je prikupio Detektor. Ranije kazne za policajce nasilnike u porodici bile su novčane.

 

Krajem juna 2020. godine policajac Jasmin T. u porodičnoj kući u Bosanskom Petrovcu pretukao je svoju suprugu.

Ovaj stariji narednik je nakon kraće verbalne rasprave stisnuo šake i nekoliko puta udario ženu u stomak i glavu.

Odaberite TV TCL LED 50P635 Google TV za već od 11,50 KM mj. uz TRIO Super+
ODABERITE TV TCL LED 50P635 GOOGLE TV ZA VEĆ OD 11,50 KM MJ. UZ TRIO SUPER+
Linker
Kolege su ga taj dan privele, a tri mjeseca poslije protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Nije negirao šta je uradio i disciplinska komisija je utvrdila da je napravio težu povredu radne dužnosti. Kažnjen je smanjenjem plaće od 15 posto na dva mjeseca.

Nakon toga je nastavio raditi u interventnoj jedinici.

Istraživanje Detektora ranije je otkrilo da je on jedan od trojice policajaca u Unsko-sanskom kantonu koji su za nasilje u porodici kažnjavani samo novčano.

Odaberite TV TCL LED 50P635 Google TV za već od 11,50 KM mj. uz TRIO Super+
ODABERITE TV TCL LED 50P635 GOOGLE TV ZA VEĆ OD 11,50 KM MJ. UZ TRIO SUPER+
Linker
Podaci koje je dodatno prikupio Detektor sada pokazuju da i u drugim kantonima policajci nastavljaju raditi u policiji nakon kazni za nasilje u porodici, ili postupci protiv njih traju mjesecima.

Takve kazne su nedovoljne i ne šalju ispravnu poruku žrtvama, smatra Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

– Kako će druge žrtve prijaviti nasilje? Ostaviti osobu koja je počinilac nasilja da radi, ne može zdravom umu biti jasno – kaže Filipović-Hadžiabdić.

Policajac Jasmin T. nastavio je raditi u policiji i nakon uvjetne presude. U februaru 2023. godine otišao je u penziju.

Druga dva policajca, čija puna imena ne navodimo zbog zaštite identiteta žrtava, koji su kažnjavani u Unsko-sanskom kantonu zbog nasilja u porodici, također su dobili samo novčane kazne.

Nekoliko dana prije kraja 2017. godine, policajac Almir F. u Sanskom Mostu verbalno je napao svoju suprugu i prijetio joj u porodičnoj kući pred njihovim sinom. Supruga je pozvala policiju i rekla da je Almir već duži period zlostavlja.

Prva reakcija njegovih kolega bila je brza – podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu za nasilje u porodici, a lokalni sud mu je uskoro izrekao zabranu uhođenja i uznemiravanja na šest mjeseci.

Ali je tek u junu 2019. disciplinski kažnjen smanjenjem plaće za 20 posto tokom četiri mjeseca. Komisija je kao olakšavajuće okolnosti uzela da se radi o “porodičnom službeniku”, koji izdržava svoju porodicu, i da se tokom postupka ponašao pristojno i sarađivao te prihvatio disciplinsku odgovornost. Članovi komisije smatrali su da se novčanom kaznom postiže svrha kažnjavanja i da će se on u budućnosti suzdržati od sličnih povreda radne dužnosti.

Dvije godine kasnije, Almir F. je pijan ulazio u kabinu DJ-a i prosipao piće. Još jednom je kažnjen novčano smanjenjem plaće na šest mjeseci.

Jasmin M. također je kažnjen smanjenjem plaće zbog prijetnji supruzi. On je 2021. godine napustio svoj pozorni rejon i u uniformi u toku radnog vremena otišao kući. Prema rješenju disciplinske komisije, upotrebom sile je supruzi uzeo mobitel i prijetio joj. Nakon toga joj je uputio veći broj poruka uvredljivog sadržaja, a narednog dana u krugu MUP-a, pred patrolom policije, i prijetnje po život.

Bio je suspendovan skoro četiri mjeseca. Kažnjen je smanjenjem plaće za 15 posto na tri mjeseca jer je za vrijeme obavljanja službenih zadataka ugrozio mir i psihičko zdravlje svoje porodice. Onda je vraćen na posao, iako se protiv njega vodi i krivični postupak, kako je rekao novinarima Detektora.

Zakonski je ostavljena mogućnost komesaru da li će suspendovati policajca tokom krivičnog postupka. Komesar je u slučaju Jasmina M. donio odluku da se suspenzija ukine nakon okončanja disciplinskog postupka.

Ovaj policajac je novinarima rekao i da ima certifikat za rad na predmetima nasilja u porodici.

Prema djelimičnim odgovorima policijskih agencija, najmanje šest policajaca u BiH suočava se s optužbama za nasilje u porodici.

Filipović-Hadžiabdić smatra da je u ovim slučajevima, osim suspenzije, neophodno uvesti i jake kazne za policijske službenike.

– Neupitno je da oni moraju skidati uniforme. Ne samo suspenzija – smatra Filipović-Hadžiabdić i dodaje da “nulta tolerancija treba biti za sve, a naročito za one koji provode zakon”.

– Kako može neko provoditi zakon ako ga krši? Najblaže što se može uraditi je da ih prebace na druga radna mjesta – kaže Filipović-Hadžiabdić.

U Federaciji, na državnom nivou i u Brčko distriktu praksa je da, ukoliko za vrijeme disciplinskog postupka započne i krivični, disciplinski se obustavlja do završetka drugog. Policijske agencije se u pojedinim slučajevima odluče da ne suspenduju policajce protiv kojih se vode disciplinski ili krivični postupci, i oni nastavljaju raditi svoje redovne poslove.

Ana Crnković iz Centra za socijalni rad u Bihaću kaže da na pojedinačnom slučaju ne treba graditi imidž policije. Njeno desetogodišnje iskustvo je pokazalo da se žrtve nasilja u porodici za pomoć češće obrate policiji nego Centru za socijalni rad, ali je problem što se policajci ne obučavaju za ove slučajeve.

– Vi još imate u policiji, nažalost, ljude koji su puni predrasuda i nisu dovoljno senzibilizirani za tu problematiku. Kojima verbalno i psihičko nasilje ne predstavljaju neku vrstu nasilja, ne znaju ga prepoznati. Kod njih je nasilje jedino kada neko nanese ozljede i masnice, tu je veća problematika – kaže Crnković.

Odgovarajući na upit o odnosu prema policajcima nasilnicima u porodici, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona kažu da svaki od tri slučaja ima sudski epilog. Oni smatraju da je nasilje u porodici problem cjelokupnog društva, pa ni policija nije imuna na njega.

– Svim prijavljenim slučajevima se pristupa prioritetno i sa senzibilitetom – navode i dodaju da je svaki slučaj posebno razmatran i sankcionisan.

Esad Solak, predsjedavajući Odbora za žalbe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, smatra da rukovodioci, kada se optužnica potvrdi, trebaju predložiti suspenziju policijskom komesaru.

– Pretpostavimo da sutra ti isti idu na intervencije gdje je prijavljeno nasilje u porodici, a možda je ta žena što je žrtva zna da je taj policijski službenik optužen za to isto djelo. Kako ona da se osjeća sigurno kada je i on nasilnik kao i taj što je učinio nasilje – navodi Solak.

On pojašnjava kako je policijski službenik dužan po odredbama policijskog etičkog kodeksa popuniti obrazac o krivičnom djelu koje mu se stavlja na teret, nakon čega rukovodilac pokreće prijedlog policijskom komesaru za suspenziju.

Pročitajte i ovo

Bravo djeco: Mladi pokazali kako se brine o ljepotama naše BiH

Da svijet ostaje na mladima pokazala su nam djeca iz Žepča. FOTO: Facebook Naime, sa …