fbpx
Subota , 13 Avgusta 2022

Korištenje turističkih vaučera u FBiH moguće od narednog ponedjeljka

Federacija Bosne i Hercegovine je takav projekat odobrila u junu, a provođenje počinje sljedećeg ponedjeljka. No, brojni su građani koji ne znaju kako i na kojem području mogu da koriste vaučere.

U junu je federalna Vlada donijela odluku te osigurala 100 hiljada turističkih vaučera u vrijednosti od po 200 maraka. Implementacija projekta počinje u ponedjeljak.

Enis Avdić iz platforme „Odmori u BiH“ kaže da svakodnevno imaju veliki broj upita.

  • Mi do dan danas svakodnevno imamo veliki broj upita. Mislim da je, barem po tome sudeći, ovaj program zaista puni pogodak i mi očekujemo veliki broj upita već od ponedjeljka. Nije moguće rezervisati. Zamolit ću građane Federacije BiH za još malo strpljenja, još nekoliko dana dok mi završimo kompletan taj proces prikupljanja, pripreme ponuda i unosa ponuda na platformu.

Precizan broj destinacija u Federaciji u kojima se vaučeri mogu iskoristiti za sada nije poznat budući da proces prijave još traje.

Od 1. jula svi koji imaju prebivalište u RS ili Brčko distriktu imaju mogućnost korištenja turističkih vaučera u iznosu od 100 maraka. Do sada je iskorišteno više od 3600 vaučera, a trenutno je podneseno četiri hiljade zahtjeva za korištenje vaučera za 44 destinacije na području RS.

Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS za BHRT kaže:

  • Najviše se radi o bračnim parovima srednje životne dobi i imamo stariju populaciju koja najviše iskorištava banjske centre. Radi se o starijim ljudima koji idu i preko Fonda a ovo koriste u sopstvenoj režiji.

Jedan od kriterija korištenja ovoga vaučera jeste da ga ne možete koristiti u gradu iz kojeg dolazite. Također ga ne mogu koristiti djelatnici objekta u kojemu rade. Obje entitetske vlade su na ovaj način pružile mogućnost boljeg upoznavanje turističkih blaga naše zemlje.

Pročitajte i ovo

Saobraćajna nesreća u Novom naselju u Fojnici

Večeras oko 19:45h došlo je do saobraćajne nesreće u ulici Bosanska u Novom naselju. U …