fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Klisura hadži Mumin (1897.-1973.) – korpulentni, uspješni i mudri Bošnjak

Klisura hadži Mumin (1897.-1973.) – korpulentni, uspješni i mudri Bošnjak

Mumin Klisura je rođen 28. 5. 1897. godine na Klisuri kod Fojnice.

Piše: prof. Mensur ef. Pašalić

Njegovi čestiti roditelji, Nazif i Hasna (Kadrić), imali su još sinove: Ibrahima, Šerfu, hodžu Nezira, hadži Halila i hadži Saliha.

Mumin se oženio Mejrom (Osmančević), a njihovi evladi su sinovi: Sadik, Nazif i Edhem te kćerke: hadži Hasiba (Imamović), Mejruša (Merdžanić), Derviša (Huseinbašić) i Dišija (Ibreljić).

Njegova vrijedna porodica je posjedovala i obrađivala preko 150 dunuma zemlje, a imali su i 150 ovaca, 50 koza, nekoliko krava i 6 rasnih konja.

Proizvodili su i prodavali nadaleko poznati i traženi prokoški ovčiji sir, a Mumin je imao čak i
registriranu djelatnost šumskog poduzetnika koji je „samaricama“ (svojim snažnim konjima) izvlačio oblovinu do šumskih putova za potrebe fojničke Šumarije.

Fotografije kazuju da je Mumin bio izuzetno korpulentan i snažan čovjek koji je plijenio svojom pojavom i gardom.

Svojom komunikativnošću, druželjubivošću i novcem, imao je nevjerovatno značajan upliv kod političke, vojne i sudske vlasti u kraljevini, ali i socijalističkoj Jugoslaviji, a o čemu govori nekoliko anegdota koje smo zabilježili od njegovog unuka Halida (r. 1946.) i r. Klisure Šefika.

a) Koncem 1945. godine u Fojnici je instalirana kasarna JNA koja se je nalazila preko puta
Reumala do sadašnjeg Kulturnog centra „Umraniya“. Mumin se umješno sprijateljio sa kapetanom, komandantom Kasarne koga je pijačnim danom posebno čašćavao. Zbog toga je kapetan, tokom sezone kosidbe, na Klisuru na „logorovanje“ izvodio vojnike koji su, u stvari, nekoliko dana na imanju Mumina kosili, sušili i plastili sijeno. Za to vrijeme je kapetan uživao u raznovrsnom bonluku priređenom od Mumina i njegove supruge Mejre. Stari bi kazali „i vuk sit i ovce na broju“.

b) Mumin je imao neosporan autoritet i kod ondašnjih žandara koji su bili strah i trepet
duhanarima (švercerima duhana) čija ruta je išla preko prostora Prokoškog jezera. Jedne prilike
Mumin je primio na večeru i konak duhanare. Vrlo brzo, u drugi dio kuće prima i žandare koji su bili u potrazi za tim duhanarima.

Dok su žandari jeli, jedan je kazao da bi baš volio vidjeti kako izgledaju duhanari, ali i da kupi kilogram dobrog hercegovačkog duhana. Galantni domaćin Mumin je rekao da će mu to omogućiti, ali da je njegova kuća sigurna za sve koje on prima pod svoj krov. Na ogromno iznenađenje prisutnih, spojio je žandare i duhanare, upriličio žandarima kupovinu duhana te ujutro probudio duhanare u tri sahata, a žandare u pet sati, kako ih ne bi mogli kasnije uhapsiti.

c) Mumin je bio vrlo inteligentan i mudar čovjek koji je na Sudu pobijedio i visočkog advokata.
Ovaj advokat je naručio od Mumina čabar ovčijeg sira, uredno mu platio i dogovorili su datum kada
će mu sir biti uručen u kafani kod Sadik-bega (u. 1968.). Mumin je na svom vrancu donio sir, čekao u kafani advokata da preuzme isti po dogovoru, ali advokat nije stigao. Mumin je ostavio sir kod Sadik-bega. Nakon tri hefte, advokat je preuzeo sir i za par dana tužio Mumina za prevaru jer je sir bio pokvaren. Mumin odlazi u sreski Sud kod advokata Ninkovića, sluša optužbe visočkog advokata koji govori da je sir bio preslan i neispravan te traži povrat novca. U svojoj odbrani Mumin je rekao:
„Druže sudija, ja sam uredan sir donio u dogovoreno vrijeme. Da advokat nije zakasnio tri hefte i da njegovoj gospoji nije bilo lijeno da izvadi ruke iz “gujice” pa promijeni vodu, sir bi bio ispravan“.

Nakon ovakve argumentacije sudija je presudio u korist Mumina Klisure.

Daleke 1966. godine Mumin je obavio hadž iako je to vjersko putovanje bilo izuzetno skupo zbog intencije komunističke vlasti da vjersku praksu muslimana svede na najmanju mjeru.

Hadži Mumin Klisura je na Bolji svijet preselio 17. 11. 1973. godine i ukopan je u porodičnom
mezarju na Klisuri.

Neka je Allahov rahmet i magfiret hadžiji Muminu Klisuri.

Fojnica, 24. 12. 2023. godine

prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …