fbpx
Srijeda , 17 Jula 2024

Halal kvaliteta na svinjskom proizvodu: Reagovala nadležna agencija

Agencija za certificiranje halal kvalitete upozorila je danas javnost da je došlo do neovlaštene upotrebe zaštitnog znaka halal kvalitete na proizvodu crnogorske kompanije Meso-promet d.o.o. Bijelo Polje.

– Zaprimili smo informaciju od konzumenta da su u prodajnim objektima u Podgorici primjetili ovaj proizvod koji je označen zaštitnim znakom halal kvalitete. Odmah smo kontaktirali kompaniju Meso-promet d.o.o. kako bismo dobili informacije o navedenom slučaju, te provjerili istinost navoda da se na haram proizvodima nalazi znak halal kvalitete i da, ukoliko potvrde istinitost navoda, odmah poduzmu mjere povlačenja proizvoda iz prodajnih objekata. Dobili smo informaciju od kompanije da se proizvod nalazio u prodajnim objektima u Crnoj Gori te da je odmah povučen iz prodaje – saopćila je Agencija ovim povodom.

U saopćenju za javnost se podsjeća da Agencija vrši halal certificiranje u skladu s Procedurom halal certificiranja koja je usklađena sa međunarodnim standardima.

– Procesom halal certificiranja obuhvaćeni su pogoni za klanje i preradu goveđeg, pilećeg i purećeg mesa koji su fizički odvojeni od pogona za haram proizvode. Za proizvode koji su usklađeni sa zahtjevima halal standarda Agencija je izdala Halal certifikat i odobrila Listu halal certificiranih proizvoda na koje se smije aplicirati Halal znak. Lista halal certificiranih proizvoda može se provjeriti ovdje ili na stranici Agencije – kaže se u saopćenju.

U skladu sa navedenim činjenicama, kako se pojašnjava, očigledno je da sporni proizvod Agencija nije halal certificirala niti izdala odobrenje za korištenje znaka halal kvalitete.

– Proizvod koji ima i najmanji udio svinjskog mesa ne može biti halal certificiran. U konkretnom slučaju se radi o velikom propustu i grešci kompanije prilikom koje je haram proizvod označen znakom halal kvalitete. U skladu s našom Procedurom, Agencija je izdala hitni nalog za provođenje audita na licu mjesta, gdje će ovlašteni auditori utvrditi činjenice koje su dovele do zloupotrebe halal znaka Agencije. U skladu s rezultatima audita, bit će poduzete odgovarajuće mjere u skladu s Ugovorom o certificiranju halal kvalitete i Procedurom halal certificiranja, te o tome obavjestiti javnost – navodi se u saopćenju.

Podsjeća se, također, da je Agencija za certificiranje halal kvalitete u cilju sprečavanja zloupotrebe zaštitnog znaka isti zaštitila kod Instituta za intelektualnog vlasništva BiH i na međunarodnom nivou kod WIPO Instituta u Ženevi.

Pročitajte i ovo

Zagađenje fojničke rijeke Šćone: Izlijevanje nepoznate bijele materije

Rijeka Šćona, jedna od glavnih vodotoka u Fojnici, ponovo je postala žrtva zagađenja. Iz kanalizacionog …