fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Prelijepe vijesti, kafić u Tuzli nije zatvoren: Osobe s Downovim sindromom zadržale posao, niko sretniji od njih

Uskoro se otvaraju kafići kao naš u Bijeljini i Zavidovićima, gdje će se raditi na inkluziji osoba s invaliditetom, kazao je Isović

Bašta uvijek puna gostiju. Avaz

Kafić „Klub Zmajevo srce,“ u kojem su zaposlene osobe s Downovim sindromom i ostalim vrstama invaliditeta u Tuzli, uspio je savladati sve prepreke i nastaviti s radom. Naime, kafić je bio blizu zatvaranja, s obzirom na to da je početkom ove godine bilo manje posjetilaca.

 

 

Dobra podrška

Međutim, nakon mnogobrojnih apela situacija se promijenila nabolje. Ovo je za „Avaz“ potvrdio Omer Isović, predsjednik Udruženja „Zmajevo srce“.

– Kafić sad mnogo bolje radi. Najviše je tome doprinijela ljetna bašta koju smo otvorili. Sad imamo redovne i stalne goste i nadam se da će tako i ostati. Radu kafića pomogla je i podrška koju smo dobili od Grada Tuzle i gradonačelnika Zijada Lugavića te od Vlade i Skupštine TK – kazao je Isović.

 

Isović: Dobili pomoć. Avaz

Ističe da su, čim je posao bolje krenuo, još jednu osobu s Downovim sindromom angažirali za rad, a ubrzo će posao dobiti još jedna.

– Trenutno u kafiću radi njih petero i do kraja godine će ih biti sedam. Plan je da zatvorimo ljetnu baštu kako bismo mogli raditi i u hladnije dane. Moram istaći da nam veliku podršku daju vrtići, škole i fakulteti koji nam organizirano dođu – navodi Isović.

Inspiracija mnogima

Dodaje da su kafić i njegovi uposlenici inspiracija mnogima.

– Kako su nama građani TK, ali i cijele BiH bili vjetar u leđa, tako smo i mi inspiracija mnogima. Uskoro se otvaraju kafići kao naš u Bijeljini i Zavidovićima, gdje će se raditi na inkluziji osoba s invaliditetom – istakao je predsjednik Udruženja „Zmajevo srce“.

Kafić „Klub Zmajevo srce“ organizira i disko za osobe s invaliditetom. Kako navodi Isović, dolazi mnogo djece i omladine, sretni su i zabavljaju se. Dodaje da im se u disku pridruže i stalni gosti.

Rade za plaću

Objekt „Klub Zmajevo srce“ nije isključivo humanitarnog karaktera. Radi kao i svi drugi ugostiteljski objekti s ciljem da uposlenici zarade plaće, ali i da razvijaju interakciju i druže se s mušterijama.

Tako je san djece s Downovim sindromom postao realnost zahvaljujući podršci institucija, udruženja, ali i radu Omera Isovića, predsjednika Udruženja „Zmajevo srce“.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …