fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Uskoro asfaltiranje u naselju Bježanija u dužini 750 metara

Stanovnici gornjeg dijela fojničkog naselja Bježanija, nakon više godina, dočekat će postavljanje novog asfalta zahvaljujući projektu opštine Fojnica.

Naime, na nedavnom tenderu za radove na području opštine Fojnica koji će biti finansirani od strane opštine i viših nivoa vlasti bila su četiri LOT-a.

Prvi LOT je bio postavljanje asfalta u Bježaniji u dužini od 750 metara.

Predviđena okvirna cijena radova je bila oko 120.000,00 KM, ali nakon e-aukcije i borbe više firmi za ovaj LOT, cijena po kojoj će biti izvedeni ovi radovi je 89.000,00 KM. Dobitnik ovog LOT-a je firma TWI doo i Bucomerc.

U okviru ovog LOT-a će se uraditi sljedeće:

– Iskop materijala III i IV ktg. Sa utovarom i odvozom na deponiju (iskop lijeve i desne obrve postojećeg puta radi ojačanja i proširenja istog) i ripanje postojećeg asfaltnog kolovoza sa utovarom i STD do 5 km u količini od 656 metara kvadratnih,

– Nabavka, transport i ugradnja tampona potrebne granulacije u sloju debljine 30 cm na na cijeloj površini puta i na dijelu iskopa radi proširenja u količini od 1284 metara kvadratnih,

– Grejderisanje postojećeg puta i nabijanje podtla u količini od 2860 metara kvadratnih,

– Izrada drenaže korugiranim drenažnim cijevima DN160 mm SN 8 sa izvedenom betonskom tajačom betonom MB 20 (kompletna izrada) u dužini 750 metara kvadratnih,

– Nabavka, transport i ugradnja betonskih ivičnjaka dim. 18/24 cm u dužini od 650 metara,

– Izrada bankina obostrano u dužini od 425 metara kvadratnih i

Nabavka, dovoz i ugradnja asfalta BNHS 16 u sloju debljine d=8 cm u dužini od 2210 metara kvadratnih.

Gore nabrojano su najbitnije stavke predviđenih radova.

Ono što je bitno istaći jeste da će samo postavljanje asfalta u količini od 2210 metara kvadratnih koštati oko 60.000,00 KM.

Kako su nam kazali stanovnici Bježanije, raduju se skorom početku radova te kroz osmijeh nam govore da koliko su dugo čekali da će sami biti nadzor radova i da će pratiti da li se sve radi po predviđenom planu.

 

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …