fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Porodica Zlatić iz Brčkog donirala 110.000 eura za gradnju džamije u Austriji

Sredinom oktobra 2023., u džematu Villach, koji pripada Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji, ali se nalazi na samoj granici sa Slovenijom, kamen temeljac je položen za izgradnju džamije. Ovaj događaj predstavlja ostvarenje dugogodišnjeg sna džemata, osnovanog 1996. godine. Nakon 16 godina, otvoren je trenutni mesdžid 9. juna 2012. godine.

Džematski imam Esad ef. Memić istakao je podršku porodice Zlatić iz Brčkog, koja je nesebično odgovorila na poziv za realizaciju ovog projekta. Porodica Zlatić donirala je 110.000 eura za gradnju džamije, čime su postali veliki vakifi džemata Villach.

Nešto više od mjesec dana nakon što je položen kamen temeljac za izgradnju ove Božje kuće, džematski imam Esad ef. Memić potvrdio je danas da se porodica Zlatić rodom iz Brčkog nesebično odazvala pozivu za realizaciju ove plemenite ideje.

“Familija Zlatići, veliki i dobroćudni ljudi od Brčkog sa finim ahlakom, dobronamjerni i humani, sposobni, vrijedni i veliki neimari. Naši veliki vakifi koji su odlučili da uvakufe 110. 000 eura za gradnju džamije BKZ Villach! Uvijek su tu od početka nastajanja džemata Villach, članovi i uvijek na usluzi džematu. Molim Svemogućeg Allaha da njih i njihove porodice čuva, voli i pazi, dadne im uputu i svako dobro. Baš su nam donijeli veliku radost, snagu i optimizam”, naveo je ef. Memić.

Članovi porodice Zlatić također su iznijeli poruku podrške, naglašavajući da će pokriti troškove centralnog dijela džamije. Ukoliko se prikupi više sredstava od predviđenih, ista će biti dodijeljena džematu Villach za druge potrebe. Planirano je da radovi započnu u decembru 2023. i budu završeni do marta 2024. godine.

Svečanosti položaja kamena temeljca prisustvovali su i predstavnici Islamske zajednice u Sloveniji i Austriji, uključujući muftiju ljubljanskog mr. Nevzeta-ef. Porića, predsjednika IZ Bošnjaka u Austriji Adisa Čandića, i glavnog imama Zagrebačke džamije kurra hfz. mr. Aziza-ef. Alilija. Ovaj značajan trenutak označava novo poglavlje u duhovnom životu džemata Villach i doprinos jačanju muslimanske zajednice u Austriji.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …