fbpx
Srijeda , 19 Juna 2024
dzamija

Večeras je Lejletu-l-kadr najodabranija noć u islamu

Muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu, večeras obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana Lejletu-l-kadr, noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci.
Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Lejletu-l-kadr je noć sudbine, odluke i odredbe svake. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: rođenja i smrti, ženidbe i udaje, nafake i plodova, zdravlja i bolesti… Tu noć meleki dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha, dž. š., za realizaciju odredbi i sudbina za narednu godinu.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini će biti upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

Uprava za vjerske poslove obavijestila je vjernike da u povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset IZ u BiH večeras organizuje centralnu svečanost prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Program će početi u 21:45. Tom prilikom vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović će uputiti poruku, a program će izvesti poznati učači Kur'ana i ilahija.

Pročitajte i ovo

Tragedija na Jablaničkom jezeru, utopio se maloljetnik

MJESTO RADEŠINE 148 Tragedija na Jablaničkom jezeru, utopio se maloljetnik D. Be. Foto: GSS Prenj …