fbpx
Srijeda , 17 Jula 2024

Davud Puškar iz Cazina je novi najmlađi hafiz Kur'ana Časnog u Bosni i Hercegovini

Dvanaestogodišnji dječak iz Cazina Davud Puškar je devetog novembra pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ponio titulu hafiza Kur'ana Časnog.

Njegov muhafiz je hafiz dr. Rifet Šahinović, a svečanom činu završetka hifza pred Komisijom su prisustvovali njegovi roditelji, rodbina, prijatelji i grupa imama Medžlisa IZ Cazin.

Članovi Komisije koji su ga preslušavali su bili hafizi dr. Mensur-ef. Malkić, Haso-ef. Popara, mr. Salih-ef. Halilović, mr. Sadrudin-ef. Išerić i mr. Hamza Lavić. Završnom učenju je prisustvovao i kurra hafiz mr. Aziz-ef. Alili, prijatelj porodice Puškar.

Ovim povodom, svoju čestitku hafizu Davudu Puškaru je uputio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

“Bošnjaci su brojčano zanemariv narod na globalnoj sceni, ali su svakako posebni po mnogo čemu. U posljednje vrijeme, naš narod je poseban i po hafizima Kur'ana Časnog, a mi u Krajini smo sretni da smo nakon mladog hafiza Ishaka Softića iz Kozarca, koji je položio hifz sa 14 godina, dobili još mlađeg hafiza Davuda Puškara koji sada ima 12 godina. Čestitam hafizu Davudu, njegovim roditeljima Jasminu i Maidi i sretan sam što naš narod ipak poklanja veliku pažnju Kur'anu Časnom. Iako žive daleko od domovine, organizirali su svoje vrijeme i svoje dijete usmjerili ka onom najboljem – druženju sa Kur'anom Časnim. Čestitam i muhaffizu, našem profesoru Cazinske medrese hafizu dr. Rifetu Šahinoviću na još jednom uspješno izvedenom kandidatu. Dan je velike radosti i svi skupa se radujemo i čekamo nove povode koji će nas učiniti ponosnim i sretnim i kada je u pitanju hafiz Davud i kada je u pitanju naša Islamska zajednica”, stoji u čestitki muftije Kudića.

Hafiz Davud Puškar je sin Jasmina i Maide. Rođen je 2011. godine i sa roditeljima živi u Švicarskoj, gdje pohađa redovnu školu. Sufaru je naučio prije nego li je krenuo u prvi razred, a onda uz pomoć roditelja i muallima je učio kraće sure i neke odlomke iz Kur'ana.

Aktivno je pred svojim muhaffizom počeo učiti Kur'an prije osamnaest mjeseci, a pred Komisijom je proučio Kur'an uz visoku ocjenu svih članova. Članovi komisije su pohvalili pripremu s kojom je došao pred komisiju i zahvalili se muhaffizu i roditeljima na uloženom trudu i velikoj časti. Dozvolu za odsustvo iz škole u Švicarskoj je dobio uz opasku da je škola ponosna na njega i da im je drago što će imati jednog učenika s takvim profilom.

Svoj ponos da u svom džematu od danas imaju i hafiza je iskazao imam džemata Puškari u Cazinu Irfan-ef. Bajramović, a njegov muhaffiz hafiz dr. Rifet Šahinović je naglasio da mu je posebno drago što je imao priliku da radi sa hafizom Davudom i da upozna tako inteligentnog i pametnog dječaka, s kojim je bilo zadovoljstvo i milina raditi i pripremati ga za ovaj veliki događaj.

Pročitajte i ovo

Zagađenje fojničke rijeke Šćone: Izlijevanje nepoznate bijele materije

Rijeka Šćona, jedna od glavnih vodotoka u Fojnici, ponovo je postala žrtva zagađenja. Iz kanalizacionog …