fbpx
Ponedjeljak , 15 Jula 2024

Prihvatila islam i u 73. godini postala hafiza Kur'ana Časnog

Nakon gotovo 30 godina dnevnog memorisanja, konačno sam završila cijeli Kur’an, elhamdulillah.

Prije nekoliko dana sam napunila 73 godine. Također, na današnji dan prije 39 godina rodio se moj sin. Ovo djelom, ne da bih se hvalisala, već da ohrabrim sve one kojima arapski jezik nije maternji jezik da ulože veliki napor u čitanje, proučavanje i pamćenje Allahove Riječi, objasnila je prije nekoliko godina Raya Shokatfard, koja je diplomirala komunikologiju i islamske nauke.

Dugi niz godina govori o islamu u SAD i Egiptu, akademski je predavač, pisac, međunarodni voditelj, konsultant i strani dopisnik.

  • A vi kojima je arapski jezik maternji jezik ste sretnici. Nadam se da težite i da ćete se nastaviti truditi da memorišete ovo veličanstveno blago.

“Danas je najbolji dan u mom životu.” -15. april 2020.

Moje razumijevanje i poimanje ko je Bog istinski, počelo je kada sam praktikovala kršćanstvo. Stari zavjet bio je moje prvo istinsko viđenje ko je moj Gospodar. Kada me je uputio u islam, tada sam istinski spoznala ko je On, zašto nas je stvorio, Njegove naredbe i kako postići uspiješan život na ovom i budućem svijetu. Nikada nisam odustala. Naučila sam sufaru, kasnije pohađala neke kurseve tedžvida, kasnije sam ga i sama podučavala i nastavila sa pamćenjem Kur’ana. Sada ga razumijem i nemam potrebu za prevodom.

Ovo je bio moj proces: Skoro 30 godina mnogo vremena sam provodila u prirodi. Moj Kur’an uvijek je bio sa mnom. Često sam slušala šejha Husarija, pa bih ponavljala za njim da zvučim kao on. Trebalo mi je da ponovim 100-150 puta da bih zapamtila ajet. Nikada se nisam umorila. Voljela sam taj zvuk i željela sam da zvučim kao on. Zbog toga mi je bilo ugodno. Plus, znala sam da su ovo riječi mog Gospodara. Do današnjeg dana on je još uvijek moj šejh. U posljednjih nekoliko godina koristim Quranexplorer.com da ga pratim. Tada nije bilo interneta. Nosila bih svoj laptop gdje god bih išla. U kući, u kuhinju i na putovanja. Kada bih bila vani imala bih sa sobom svoj Kur’an malog formata da učim napamet. Nikada me nije napuštao.

Molila sam Allaha da mi dozvoli da završim sa hifzom prije nego napustim ovaj svijet. Sada kada sam završila, naravno, nemam planove da napustim ovaj svijet ako nas ova korona ostavi na miru, ali znam da mi je Allah ispunio želju. Moram nastaviti ponavljati. Ali za svaki ajet znam njegova značenja, pročitala sam tefsir ako je trebalo i ponovila sam ga mnogo puta. Zaspala bih sa Kur’anom pored sebe, pa bih se probudila i klanjala sa posljednjim naučenim stranicama. Također, nadoknađujem 20 godina propuštenih namaza u svojoj mladosti, pa mi je to savršena prilika da dok klanjam učim nove naučene stranice.

Danas sam imala suze u očima misleći da je ovo putovanje završeno, ali znam da ću nakon ramazana početi novo putovanje. Molim Allaha da mi podari bistroću uma da nastavim obnavljati i razmišljati o Njegovim riječima do zadnjeg dana mog života i molim Ga da primi moj skromni trud i da mi oprosti što mi je trebalo ovako dugo da završim. O Allahu, daj da se Kur’an zauzme za mene na Sudnjem danu i oprosti mi moje nedostatke. Ti si Samilosni, Milostivi. Amin – navela je Shokatfard.

Pročitajte i ovo

Irnela Stošić ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju

Irnela Stošić iz Mostara je u životnoj opasnosti zbog metastaza raka maternice. Pozivom na 17043 …