fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Dječak kojeg su oduzele socijalne službe u Švedskoj vraćen porodici: “Pravda je spora, ali dostižna”

“Dragi naši, pravda je spora ali dostizna. Mi smo uz pomoć Allahovu napokon došli do našega kaana Kaan je upravo došao svojoj familiji kući. Naša pravda je pobedila! Hvala vam puno dragi narode sto ste bili uz nas i sto smo bili u vašim dovama i mislila. Živi bili!!”, objavili su na društvenim mrežama roditelji, porijeklom iz Cazina, čiju tromjesečnu bebu su prije neokoliko mjeseci oduzele švedske socijalne službe.

Podsjećamo, u julu 2023. godine u Landskroni u državi Švedskoj,  porodici porijeklom iz Cazina oduzeta je tromjesečna beba, prema tvrdnjama porodice, bez konkretnih dokaza za oduzimanje. Porodica je tada pokrenula i Facebook grupu boreći se na taj način za povratak svog mališana.

Kako smo ranije pisali, idilična, mirna šestočlana porodica sa četvero djece, nastanjena u Landskroni, je u junu 2023. godine primijetila promjene u ponašanju najmlađeg sina Kaana. Dječak se odjednom počeo kočiti, te su zabrinuti roditelji potražili pomoć u bolnici koja se nalazi u Lundu, Švedska, i tada je majka sa Kaanom ostala na pretragama.

N1

Tokom pretraga ljekari nisu mogli ustanoviti šta uzrokuje kočenja, pa su tražili dozvolu za snimanje glave kod dječaka. Naravno, majka je dala dozvolu i Kaanu je tokom snimanja ustanovljeno krvarenje na mozgu. Nakon toga su tražili dozvolu snimanja skeleta i tokom tog snimanja nisu utvrđeni lomovi, zagnječenja i slične povrede.

Šta je tačno prouzrokovalo krvarenje ljekari nisu mogli zaključiti, te su izjavili da postoji mogućnost da je urođeno, ali i sumnju da dječak možda ima epilepsiju.

Tragedija mlade bošnjačke porodice se ne završava na tome, naprotiv tu počinje kafkanski proces za njih.

Nakon obavljenih snimaka ljekari su obavijestili socijalnu službu, koja je pod sumnjom za zlostavljanje oduzela dječaka Kaana. Dokaza o zlostavljanju nema, tvrdili su tada roditelji, te da su ljekari Kaana liječili lijekovima protiv epilepsije, ali bez obzira bilo je sumnja socijalne službe.

Porodica je na Facebooku danas izrazila svoju zahvalnost prema svima koji su ih podržali u ovoj teškoj borbi.

Facebook

 N1

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …