fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Merjem Rizvić u 17. godini postala hafiza Kur’ana

🌊U moru tuge u ovim danima, dijelimo sa vama mirisnu kap radosti. 💧

🦢Danas je Merjem Rizvić (17) proučila svoje zadnje ajete pred muhafizom hfz. Aldinom u prisustvu svoje porodice, prijateljica sa halke te kolektivom našeg Bejana.

🤲🏻Dovom i druženjem sa Kur’anom želimo zadobiti Allahovu milost i nadamo se da će nam primiti dove za našu braću i sestre u Palestini.

✍🏻Hfz. Merjem (17) od majke Sadike i oca Emira Rizvić, drugo je od devetero djece svojih roditelja.
Naučila je svoje prve harfove dok je imala samo 6 godina. Nakon toga uz pomoć roditelja je uspjela da nauči i svoj prvi džuz Kur’ana.
Vrijedno je sabirala džuz po džuz sa mualimom hfz.Hajrom te tako naučila i prvu trećinu Kur’ana. A nakon toga je prešla u naprednu grupu hifza za djevojke kod hfz. Aldine te je za nepune tri godine naučila preostalih 20 džuzeva.

🤝Velika podrška na ovom putu su bili njeni roditelji naročito njena majka, koja je uvijek imala razumijevanja kad je trebalo učiti i pripremati se za ispite ili preslušavanja. Hfz.Merjem je veoma disciplinovana i požrtvovana te to upravo i ističe kao glavni saveznik ovog rezultata.

“Kada god mi je teško bilo da učim, sjetim se da sam to sebi zacrtala i da trebam odraditi i bude mi mnogo lakše da se izborim sa manjkom volje”-ističe hfz. Merjem.

Nakon učenja ajeta, sedžde zahvalnosti spominje: “Svi iz porodice su mi bili podrška, a najviše majka koja me ohrabrivala i bodrila, čak i kada nisam imala motivacije. Govorila mi je da budem ustrajna, jer će mi znanje Kur’ana biti najbolja vodilja u životu.
Želim joj se posebno zahvaliti na lijepim riječima kada su mi bile najpotrebnije, i želim da zna da ima veliki udio na putu ka završetku hifza.”

Hfz. Aldina se kratko obratila sa akcentom na značenje ajeta koje je proučila hfz. Merjem: “Posljednji ajeti koje je napamet naučila su ajeti sure Zumer, gdje se spominje da će vjernici krenuti ka kapijama Dženneta u povorkama. Povorke će biti sačinjene od srodnih skupina, skupina koje su na dunjaluku se sastale na istim
interesovanjima, sa onima koji su se na dunjaluku zajedno u dobru sastajali, bliski sa bliskima, iskreni sa iskrenima, poslanici sa poslanicima. Zaustaviti će se pred kapijama Dženneta i tražiti će od poslanika da mole Gospodara da se otvore vrata i da uđu u svoje kuće vječnosti.
Pripasti će čast Poslaniku Muhamedu alejhi selam, da on bude zagovornik i bit će rečeno da uđu na koja budu željeli vrata.
Otpočelo je stvaranje sa hvalom Uzvišenog i završiti će sa zahvalom riječima Hvaljenog: “I vidjeti ćeš meleke kako Arš okružuju, veličajući i hvaleći Gospodara svoga, i svima je po pravdi presuđeno i reći će se: Hvaljen neka je Allah, Gospodar svjetova.”

Molimo Allaha da nam primi ova dobra djela na kojima se sastajemo u našem Bejanu, da primi istigfar zbog naših slabosti. Povećajmo dove Uzvišenom, Jakom i Milostivom da pomogne iskušane vjernike, da nas ujedini na istini i dobru. Amin!

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …