Na listi dužnika za prvih devet mjeseci ove godine Đuše više nema!

Šta se dogodilo, pitali smo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO), jer Đuša je bila dužnik od 2015. godine i zauzimala i dug je bio narastao na osam miliona maraka!

– Porezni obveznik Đuša d.o.o. Fojnica, ne nalazi se više na listi dužnika iz razloga što je cjelokupan dug u apsolutnoj zastari – odgovorio je za Faktor Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIOBiH.

Priča o Đuši, koja je svojevremeno zaintrigirala javnost, a o čemu je Faktor prvi pisao, tipičan je primjer milionskih poslovnih malverzacijama i nabijanja poreznog duga, pri čemu nikome godinama nije bilo sumnjivo da je direktor firme čovjek sa četiri razreda osnovne škole. Tek kada se od njega tražilo da namiri porezni dug od osam miliona maraka otkrilo se da nema imovine.

Firma je počela raditi 2003. godine i registrirana je kao firma za osobe s invaliditetom. Kasnije je kancelarija otvorena u kući direktora u Fojnici. Kako je tada izjavio za Faktor direktor Đuše, u podrumu je opremio dvije sobice, a inspekcija je pregledala i odobrila prostorije za upotrebu.

Kada je navodne vlasnike Đuše pitao treba li još šta uraditi, rekli su mu da tu može ako hoće držati krompir. U podrumske prostorije su, prema njegovim riječima, donosili računovodstvene knjige iz poslovnica firme u Sarajevu i direktora niko ništa više nije ni pitao.

Ubrzo su se počeli gomilati dugovi za neplaćeni PDV, a da niko nije godinama provjeravao šta radi firma i zašto ne plaća poreze. Tek nakon nekoliko godina neko se sjetio da treba provjeriti poslovanje Đuše, ali je tada dug iznosio više od osam miliona maraka i bilo je kasno da se i naplati!