fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Izetbegović: Ovo što se dešava nas podsjeća na ono što smo mi prošli tokom agresije

U Sarajevu, u hotelu “Holiday” počela je konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović se uoči današnje konstituirajuće sjednice osvrnuo na posljednja dešavanja na Bliskom istoku, odnosno ofanzivu izraelskih snaga na Gazu.

Ovo što se dešava u Gazi nas podsjeća na ono što smo mi prošli tokom agresije od 1992. do 1995. godine, kada smo brutalno napadnuti i kada nam je uveden embargo na oružje. Procjene su bile da će oni koji brane BiH pasti u roku od nekoliko sedmica. Znamo šta se desilo – kazao je Izetbegović.

Bosna i Hercegovina, dodao je, sasvim sigurno suosjeća sa patnjama Palestinaca u Gazi, koji se osjećaju napuštenim od svijeta.

– Jedino što mi možemo uraditi jeste kazati pravičnu riječ i stati na pravu stranu. Ovo što se dešava, ne samo u Gazi nego u cijeloj Palestini, prave podjele kojih možda nisu ni svjesni, na one koji su časni i na one koji rade kalkulacije, šute ili se stavljaju na stranu onih koji bukvalno melju Gazu, ubijaju žene, djecu, ruše bolnice.

Naprimjer, neki koji su do jučer nazivali ulice u Mostaru po ubicama Jevreja, onima koji su ih stavljali u konc logore, sada su veliki prijatelji Izraela. To su te kalkulacije – izjavio je Izetbegović.

Ono što mi možemo uraditi je, poručuje Izetbegović, stati na pravu stranu historije i zatražiti da pokolj prestane i da se iznađe pravično rješenje za Palestince.

Prema riječima predsjednika SDA, danas će se dopuniti sastav Glavnog odbora, bit će izabrano Predsjedništvo SDA, kao i generalni sekretar stranke. Zaključci Glavnog odbora bit će objavljeni po završetku sjednice.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …