fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

U Kiseljaku dnevno berač zna nabrati i 30 kila vrganja

Kraj mjeseca septembra i mjesec oktobar u opštinama Fojnica i Kiseljak, kao i u brojnim drugim mjestima, predstavlja priliku da se dodatno zaradi odlazeći u šumu berući gljive.

Proveli smo jedan dan sa Invadom Topalovićem iz Kiseljaka, dugogodišnjim beračem gljiva.

Dan započinje ispijanjem kahve na benzinskoj pumpi “Orman” gdje sa ostalim beračima gljiva se vodi rasprava, u šaljivom tonu, ko je amaterski berač, a ko profesionalac.

I, naravno, svi smatraju da su najbolji…

Onda se kaže ostalim beračima gdje će se ići u gljive, što je u pravilu LAŽ jer niko ne otkriva svoje pozicije i mjesta za koja smatraju da će taj dan pronaći veću količinu gljiva.

Sjeli smo s Invadom u njegovog terenca, a zatim se uputili ka… (ne smijemo odati lokaciju 😁).

U branju smo proveli četiri sata te smo uspjeli nabrati veću količinu vrgnja, sunčanica, magle…

Vrganj i magle se odvoze otkupljivaču, a sunčanice će se naći na meniju za ručak u domaćinstvu. Invadova supruga Amira je ispohovala sunčanice koje ukusom podsjećaju na pohovanu teletinu koju je lakše jesti jer nije žilava.

Invadu ovo nije osnovni izvor prihoda, ali nam kaže da se lijepo može zaraditi. Dodaje i to da su ovo posljednji dani za vrganj, osim ako sunce dobro ne ugrije pa je moguć i drugi krug.

Na kraju, Invad kaže da mu je posebno bitno što njegov komšija Sema ne može ni blizu nabrati gljiva kao on te da će mu biti drago da ga poduči kako biti profesionalni gljivar te u kakvim terenima ih može pronaći.

Ovakva vrsta bezazlenih šala je uobičajena među ljubiteljima gljiva te je lijepo vidjeti i ovakav način šale među našim Kiseljačanima.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …