fbpx
Srijeda , 6 Decembra 2023

I iz Australije se dolazi u Fojnicu: Rijad ef. Jazvin iz Adelaida

Fojnicu tokom cijele godine posjećuju brojni gosti iz Bosne i Hercegovine, ali i naše dijaspore.

Tako smo danas u restoranu “Kamin Banja” zatekli Rijada ef. Jazvina koji živi i radi u Australiji duži niz godina.

U Fojnicu je stigao turistički, ali i kako bi se susreo sa našim Fojničaninom Mensur ef. Pašalićem.

Rijad ef. Jazvin je imam u Adelaidu, u gradu u kojem živi 2500 Bošnjaka.

Kazao nam je da su Bošnjaci Adelaida privrženi džematu te da uskoro planiraju i početak radova na izgradnji nove džamije.

“Naš džemat je član Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, što ga čini članom jedinstvene Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svi važniji datumi iz historije naše zemlje se obilježavaju: Dan nezavisnosti, Dan državnosti, Genocid u Srebrenici, masakr u Prijedoru” – kaže nam Rijad.

U sklopu džemata djeuluje škola bosanskog jezika koja se vodi kao etnička škola u Vladi Južne Australije, a pri kojoj djeluje i mektebska nastava džemata. Pri džematu je također i Mreža mladih Adelaide, koja promoviše vjerske, kulturne i tradicionalne vrijednosti.

“U džematu se klanja pet dnevnih namaza, džuma-namaz, zikr se održava svakog četvrtka, predavanja se održavaju subotom. Mektebska škola sa školom jezika, subotom. Škola Kur’ana je petkom…” – ističe Rijad.

U razgovoru sa Mensurom ef. Pašalićem, Rijad ef. Jazvin je govorio o planu razvoja džemata te konceptu budućeg djelovanja.

 

Pročitajte i ovo

Preminuo je Vinko (Ivan) Šimunić iz Fojnice

Preminuo je Vinko (Ivan) Šimunić iz Fojnice. Misa zadusnica bit će služena u petak 8. …