fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Naređena potpuna opsada Gaze, Izrael poručio: ‘Neće imati hrane, goriva, struje…’

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant saopćio je kako je vojska dobila naređenje o potpunoj opsadi Gaze što znači nastavak borbe protiv pripadnika Hamasa.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u međuvremenu je naredio “potpunu opsadu” Gaze, rekavši da će vlasti prekinuti struju i blokirati ulazak hrane i goriva. Izrael i Egipat uveli su različite razine blokade Gaze otkako je Hamas preuzeo vlast od suparničkih palestinskih snaga 2007. godine.

Glavni vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je novinarima da Izrael ima “kontrolu” nad svojim graničnim zajednicama. Rekao je da je bilo nekoliko izoliranih incidenata rano u ponedjeljak, ali da “u ovoj fazi nema borbi u zajednicama”. Dodao je da “možda još uvijek ima terorista u regiji”.

Izraelski tenkovi i bespilotne letjelice, u međuvremenu, čuvaju otvore u graničnoj ogradi kako bi spriječili nove infiltracije, rekao je Hagari, dodajući da je evakuirano 15 od 24 pogranične zajednice, dok se očekuje da će ostatak biti evakuiran tijekom sljedeća 24 sata.

Ranije je glasnogovornik Hamasa Abdel-Latif al-Qanoua rekao Associated Pressu preko telefona da su se borci grupe nastavili boriti izvan Gaze i da su zarobili još Izraelaca do ponedjeljka ujutro.

Rekao je da skupina ima za cilj osloboditi sve palestinske zatvorenike koje drži Izrael, koji je u prošlosti pristao na bolne, jednostrane sporazume o razmjeni u kojima je oslobađao veliki broj zatvorenika za pojedinačne zarobljenike ili čak ostatke vojnika.

U međuvremenu, Izrael je pogodio više od 1000 ciljeva u Gazi, saopćila je njegova vojska, uključujući zračne napade koji su sravnili veći dio grada Beit Hanouna u sjeveroistočnom kutu enklave. Hagari je rekao da Hamas koristi grad kao mjesto za napade. Nije bilo trenutačnih informacija o žrtvama, a većina stanovništva zajednice od desetaka hiljada vjerojatno je pobjegla unaprijed.

Hagari je rekao da je vojska pozvala oko 300.000 rezervista – što je masovna mobilizacija – i da će Izrael težiti okončanju Hamasove vladavine Gazom.

“Naš zadatak je osigurati da Hamas više neće imati nikakvih vojnih sposobnosti da prijeti Izraelu”, rekao je glasnogovornik Jonathan Conricus u videu koji je tvitala izraelska vojska. “I uz to, pobrinut ćemo se da Hamas više ne može upravljati Pojasom Gaze.”

Hamas je duboko ukorijenjen u Gazi i vlada tim teritorijem otkako je 2007. protjerao snage lojalne međunarodno priznatim Palestinskim vlastima. Njegova je vladavina prošla neupitno kroz 16-godišnju izraelsku i egipatsku blokadu i četiri prethodna rata s Izraelom.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …