fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Alen Hedo ostaje na birou: U Gradskoj upravi Goražde nema mjesta za magistra sa 100% invaliditetom

Alen Hedo, magistar pravnih nauka o kojem je Klix.ba pisao ranije ostaje jedina osoba sa 100% invaliditetom i titulom magistra na evidenciji Službe za zapošljavanje u BPK.

Uz 6. oktobar, Svjetski dan cerebralne paralize, ovaj mladić se oglasio na društvenim mrežama, te kako je napisao, nije i neće biti zaposlen u gradskoj upravi Goražde.Naime, Alen Hedo koji je prije nekoliko mjeseci konkurisao na javni poziv gradske uprave Goražde za poziciju stručnog saradnika za pravne poslove iz oblasti komunalnih djelatnosti našao se na listi uspješnih kandidata kao treći po broju osvojenih bodova i bio izabran od strane gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića na ovu poziciju. Nakon žalbe jednog od kandidata, Hedo je za Klix.ba kazao da je odbijen te da neće dobiti zaposlenje.

“Tako je odlučio odbor za žalbe koji je na osnovu žalbe jednog od kandidata ne uzimajući u obzir član 15. Federalnog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a koji predviđa prvenstvo u zapošljavanju OSI poništio rješenje kojim sam bio izabran na jedno radno mjesto. U dijelu konkursa gdje sam olovkom i papirom dokazivao svoje znanje i sposobnost rezultat je bio 100% i bez greške, a tamo gdje je jedan od članova komisije više gledao u moja kolica, a manje slušao moje odgovore bodovan sam sa manjim brojem bodova što me degradira na listi uspješnih kandidata”, napisao je Alen.

Podsjetimo, Alen Hedo je prije šest godina stekao titulu magistra pravnih nauka na Univerzitetu u Sarajevu, a godinama je u potrazi za zaposlenjem, zbog čega je prije dvije godine najavio i izlazak na proteste, međutim uslijedilo je javno obećanje gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića da će biti zaposlen u Gradskoj upravi Goražde.

“Taman i da nikad u Goraždu ne dođem do posla budite svjesni da se ne bojim sjesti pred bilo kojeg eksperta, da se ne bojim raditi bilo kakve testove i da ću vam uvijek olovkom dokazati svoje znanje i sposobnost, a na vama je da li su vam takvi potrebni u sistemu. Pored toga, spomenut ću moje sugrađane, pojedince zaposlene u Gradskoj upravi koji se od starta nisu slagali sa mojim dolaskom jer bi to, kako kažu informacije i prepiske koje posjedujem, narušilo ugled Gradske uprave jer sam osoba sa invaliditetom. E pa dragi moji, ja se svog invaliditeta ne stidim i sa ponosom živim sa tim, a vi se stidite takvih stavova taman da radite u Bijeloj kući u Washingtonu”,napisao je Hedo.

Ističe, također, kako nastavlja svoju borbu.

“Život ide dalje. Ja nastavljam sa borbom na putu konstantnih edukacija i potrage za radnim mjestom u kojoj ću tu ili negdje drugo na kraju sigurno uspjeti.Nije ovo moj lični poraz, nije poraz moje porodice jer nafaku daje Bog, a ja nafake imam taman koliko mi treba. Moj radni angažman se ne svodi na materijalizam jer bi vjerovatno najmanji dio plate ostavljao za sebe, a veći dio ulagao u mlade osobe sa invaliditetom koje se školuju. Moj radni angažman se svodi na sentimentalnu vrijednost, da moja majka koja se danas bori sa tumorom i drugim bolestima shvati da nije njen trud nošenja u školu uzalud, da moj otac koji me i sa ranjenom rukom nosi na treći ili peti sprat shvati da nije pogriješio što nas je zadržao u ovom Gradu/Kantonu i da mi je tu mjesto sa vama, a ne iza vas ni (društveno) ispod vas”, poručio je Hedo.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …