fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Ministarstvo civilnih poslova izignorisalo mlade i uspješne bosanske robotičare – na Svjetsku robotsku olimpijadu o svom trošku

Ministarstvo civilnih poslova izignorisalo mlade i uspješne bosanske robotičare – na Svjetsku robotsku olimpijadu o svom trošku

Kenan Varda iz STEM akademije Zenica upoznao je javnost o problemu s kojim se suočavaju naši mladi robotičari.

-Prošlo je skoro 4 godine kako sa grupom dobrovoljaca i volontera organizujemo Državno prvenstvo u robotici. Za sve to vrijeme, uspjeli smo da se plasiramo i na Svjetsku robotsku olimpijadu i djecu i mlade od 8 do 18 godina odvedemo na smotru najboljih mladih robotičara svijeta i gle, od 84 zemlje svijeta osvojimo i 8.mjesto na svijetu.

Među svim tim zemljama koje ulažu sve svoje resurse u nastojanjima da djeca i mladi razvijaju svoje sposobnosti korištenja savremenih tehnologija, nađosmo se i mi koji od ove države nismo dobili ni marku.

Zahvaljujući lokalnoj vlasti i ZDK, kao i mnogim sponzorima, svake godine organizujemo Državno prvenstvo u robotici i odlazak djece na Olimpijadu.

Ove godine, Svjetska robotska olimpijada se održava u Panami i postojala je jedna mala šansa da na pozivu Ministarstva civilnih poslova BiH a koji je vezan usko za ‘Mlade tehničare i inovatore’, obezbijedimo djeci sredstva za ovaj daleki i skupi put u Panamu, u kojoj je državno ministarstvo za obrazovanje izdvojilo 4 miliona dolara za organizaciju ovog takmičenja.

ALI, NAŠI VLASTODRŠCI ODLUČIŠE DA NAŠA DJECA NE ZASLUŽUJU NITI JEDNU MARKU DRŽAVNOG NOVCA JER SU PREVIŠE PAMETNA.

Mi ćemo lično platiti i skupiti novac naših prijatelja, sponzora i lokalne vlasti, i otići na Olimpijadu, ali nikad im nećemo halaliti.

Javimo se ako Bog da u novembru iz Paname.

Pročitajte i ovo

Teška saobraćajna nesreća u Jehovcu kod Kiseljaka

Sinoć oko 22:30h, na putu kroz mjesto Jehovac, Kiseljak, dogodila se teška saobraćajna nesreća koja …