fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Ljepša strana BiH: Bliznakinje Memagić isti dan diplomirale Medicinu – Imamo još jednu sestru koja je završila Pravni fakultet

U svakoj porodici je velika sreća i blagostanje kada sin ili kćerka završe studij i diplomiraju. Zamislite tek kada za isti dan dvije kćerke blizankinje diplomiraju na Medicinskom fakultetu.

Upravo to se desilo u domu porodice Memagić iz Zavidovića. Naime, sestre blizankinje Emina i Amina Memagić diplomirale su na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Zajedno su upisale fakultet prije osam godina, a zajedno su ga i završile.

U razgovoru za Vijesti.ba kažu da su ponosne i zadovoljne, kao i cijela porodica. Nakon završene srednje škole, objema je jedina želja bila, upravo medicina.

„Pa, mi smo znale da ćemo upisati medicinu i prije kraja gimnazije u koju smo išle. I jedna i druga imamo tu humanu stranu koja znači pomagati drugima. Kada sad pogledamo iza sebe, znamo da nismo pogriješile“ – kaže nam Amina Memagić, koja je desetak minuta starija od Sestre Emine.

Šestogodišnji studij su završile za osam godina. Pitamo ih, jesu li namjerno obnovile godinu da bi ostale zajedno.

„Ne, tako je išlo. Neki predmet je išao bolje jednoj, neki drugoj. Nekada je ona mene gurala, nekada ja nju, tako smo uspijevale zajedno da prolazimo kroz sve. Uglavnom, ispalo je tako da smo zajedno i padale i dizale se i na kraju zajedno diplomirale“ – ističe Emina.

Naredni korak je odrađivanje pripravničkog staža koji je preduslov za specijalizaciju.

„I sestra i ja dijelimo ljubav prema internoj medicini, to je naša prva ljubav. Taj predmet je kompleksan ali i zanimljiv, također, anesteziologija je jako zanimljiva i meni i njoj, jako je i odgovorna. Vidjet ćemo, kakva nam bude sudbina“ – dodaje Amina.

Medicina je zasigurno jedan od najtežih fakulteta, ako ne i najteži. Samim tim studiranje na ovom fakultetu zahtijeva mnoga odricanja za sve koji mu se posvete u mjeri u kojoj je potrebno.

„Ovaj fakultet je specifičan. Ima dosta predmeta, dugo godina traje i dosta stvari smo se morale odreći da bismo bile to što jesmo sada.  Bilo je situacija da prijatelji izlaze, druže se, a mi sjedimo kući i učimo. Ali i mi smo imale i imamo društveni život, bitna je ta organizacija i onda se sve može stići“ – priča Emina.

Osim toga, studiranje u drugom gradu iziskuje i materijalna sredstva. To je bila obaveza roditelja, tvrde Amina i Emina. Zbog svega, veliku zahvalnost osjećaju prema majci i ocu.

Njima neizmijerno hvala jer su nam omogućili sve što nam je bilo potrebno, nikad se nije desilo da nam je nešto trebalo, a da su rekli da ne može, da ne mogu“ – kaže nam Emina. Njoj se u riječ ubacuje sestra.

„Sa druge strane, nas nikad nisu opterećivali s time da nešto fali. Stvarno su se odricali svega da bi nama omogućili bezbrižno studiranje. Mi imamo još jednu sestru koja je završila Pravni fakultet u Sarajevu. Za nas su roditelji naši heroji“- naglašava Amina.

Nakon pripravničkog rada, koji slijedi u narednom periodu sestre Emina i Amina se nadaju zaposlenju.

„Nama je glavni cilj da se sad zaposlimo. Da li u rodnim Zavidovićima ili u Tuzli, svejedno je. Nadamo se da ćemo pronaći posao u našoj zemlji jer ljekara nedostaje. Paradoks je da ljekara nedostaje u zdravstvenim ustanovama, a da jako teško dolaze do zapošljavanja“ – zaključuju mlade doktorice Amina i Emina Memagić.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …