fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

“Globus” Kiseljak prestao sa radom

70 radnika koji su ostali bez posla, dobit će otpremnine u skladu s Zakonom o radu FBiH.

Globalna ekonomska kriza posebno je pogodila tekstilnu industriju koja i na evropskom tržištu bilježi stalan pad prodaje.

Ta se kriza posebno odrazila na BiH koja nije
članica Evropske unije te su mnogi proizvodni pogoni i u našoj zemlji posljednjih mjeseci zatvoreni.

Nazalost, pogonima firmi i brendova
“Prevent” “Kavat”, “Alma Ras” i drugih proizvođača tekstila u nekoliko gradova i opština u BiH pridružila se i Globus – konfekcija d.d. iz Kiseljaka koja je također nedavno ugasila proizvodnju.

Tu je informaciju potvrdila direktorica Michaela Puljić, poduzetnica koja je na čelu Globus- konfekcije Kiseljak posljednjih 20 godina.

„Istina je da smo zaustavili proizvodnju. Na to su nas primorala kretanja na globalnom tržištu, ali i potezi našeg partnera iz Njemačke koji nam je od petog mjeseca obustavio sva plaćanja. Vjerujte da mi je sve to skupa jako teško palo kao i radnicama, ali ja u ovom trenutku ne vidim drugog rješenja, osim zatvoriti pogon. Posljednjih mjeseci pokušavala sam pronaći nove partnere, ali to je kad je u pitanju BiH jako teško jer ulagači traže sigurnost i, između zemalja članica Evropske unije i onih koje to nisu, biraju ulagati u prostor EU gdje im je sve znatno lakše, nema carina, a i sigurnost je puno veća”, kaže Michaela Puljić, poduzetnica hrvatskih korijena iz obitelji koja godinama u
Hrvatskoj posluje upravo u tekstilnoj industriji.

O Globus-konfekciji d.d. i direktorici Michaeli
Puljić pisali smo i u vremenu pandemije Covid-a 19 kada proizvodnja i prodaja nisu stale, a radnicama je i u tom vremenu redovito isplaćivana plaća. I ovog puta direktorica je u odlučna u namjeri ispoštovati sve zakonske obaveze prema radnicama, uključujući i isplatu otpremnine.

“Radnice će dobiti otpremninu u skladu s
Zakonom o radu FBiH. Kako bih ispoštovala radnike i njihova prava po pitanju otpremnine pokrenut je postupak prodaje nepokretne imovine poduzeća. Nikad u ovih 20 godina nije im kasnila plaća. Žao mi je kao i njima što sam prisiljena zatvoriti pogon, ali vjerujte sve sam pokušala da se to ne dogodi”, kazala je Michaela Puljić, direktorica Globus-konfekcije d.d.

Uz dugogodisnju tradiciju proizvodnje, Globus-konfekcija d.d će mnogima ostati u sjećanju po kvaliteti proizvoda. No, kvaliteta očito više nije dovoljna, tržište je prema industriji tekstila nemilosrdno. Cijenu nažalost uvijek plaćaju oni najslabiji, posebno oni kojima do penzije ostaje još par godina te će im biti teže do novog zaposlenja. Za Kiseljak zatvaranje Globus-konfekcije d.d. ima dodatnu težinu jer većina radnica je iz ovog mjesta.

Pročitajte i ovo

Mladi Zeničani preokrenuli hobi u posao: Extreme Bosna Service predstavlja revoluciju u visinskim radovima

Grupa mladih entuzijasta iz Zenice, nakon što su stekli fakultetske diplome, odlučila je ostati u …