Najbolji svjetski kuhari odavno uživaju status istinskih zvijezda. Poput glumaca, sportista ili muzičkih zvijezda i kuhari već duže vrijeme pripadaju svjetskom džet setu.
Uzmimo samo primjere Nusreta Gokčea (Gökçe), Džejmija Olivera (Jamie) ili Gordona Remzija (Ramsay) i postaje jasno koliko su vrhunski kuhari cijenjeni, te koji status uživaju u društvu.
Ono što mali broj ljudi zna jeste da i u Bosni i Hercegovini imamo kuharicu koja je svojim trudom i kulinarskim umijećem uspjela izgraditi svoje ime i ugled u esnafskim krugovima van granica naše države. Riječ je o Senki Zahirović čija je karijera već sad više nego impresivna, a ukoliko se nastavi razvijati kao do sada, ko zna koji će joj biti krajnji dometi.
Vrlo rado je pristala govoriti za „Dnevni avaz“ te nam je otkrila neke pikanterije iz svog posla. O kulinarstvu, receptima, gostima masterchef Senka Zahirović iznijela je neke, uistinu, zanimljive detalje.
Pozitivan stres
U vrijeme kada je bijeg iz kuhinje sve češća praksa, Vi ste izabrali kuhanje kao životni poziv. Zbog čega?
– Ja svoj životni poziv najprije nisam birala i nikad nisam ni mogla zamisliti da ću biti kuhar visoke klase. Rođena sam u Fojnici i tamo sam u ratu silom prilika morala upisati školu za kuhara, jer bilo je mnogo izbjeglica u to vrijeme, a samo tri izbora za poziv. Mogla sam vidjeti svoje ime i prezime među kuharima, iako sam bila odličan učenik.
Inače sam se željela upisati na Likovnu akademiju, moj hobi je slikarstvo i jako sam talentirana. Ali, pošto sam već završila školu za kuhara, htjela sam od sebe napraviti najbolju verziju, te sam danas jako zadovoljna svojim statusom.
Jako sam se educirala kroz život, shvatila sam da imam dobar spoj kreativnosti i ukusa. Da imam višak energije i da mi godi dinamičan i energičan rad, da volim pozitivan stres i kuhanje mi je s vremenom postalo opsesivna ljubav.
Kuhali ste za brojna poznata imena. Ko je sve imao tu čast da jede iz Vaše kuhinje i da li su te slavne osobe imale neke posebne zahtjeve?
– Danas kuham u najekskluzivnijem objektu u svojoj državi. Kuham svakodnevno za poznate i javne ličnosti. Od njih bih svakako izdvojila predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), Toma Kruza (Cruise), Tinu Tarner (Turner), te mnoge druge ličnosti iz politike, sporta…
Dva puta sam kuhala za Kruza, 2004. godine na Pelješcu, kada je došao je jahtom i 2012. u Dubrovniku.
Od posebnih zahtjeva najviše se sjećam da je predsjednik Erdoan želio da jede samo mediteransku hranu, ribu i morske specijalitete.
Političari kod Senke na večeri. Facebook
Interes mladih
Kako doživljavate kulinarske emisije na TV-u? Čini se da nam kuhinjsko znanje nikad nije bilo dostupnije…
– Kulinarske emisije me raduju, jer smatram da je danas kulinarstvo postalo nauka koja nema kraj istraživanja, beskonačna je i raduje me da smo doživjeli opštu zainteresiranost mladih ljudi koji žele postati kuhari i učestvovati u raznim takmičenjima, da bi se istakli svojim idejama i mogućnostima. Uvijek ih rado podržim.
Šta najviše volite da kuhate? Koji Vam je specijalitet?
– Djelujem od momenta i trenutne namirnice koja mi je pri ruci. Sama sastavljam recepte i mnogim poznatim objektima radim meni i educiram ljude. Iza mene je mnogo specijaliteta, a izdvojila bih Kraljevski gambori na pečenom kozijem siru. Od deserta to bi bio Green Apple.
Zahirović: Jako sam zadovoljna svojim statusom. Facebook
Kuhanje kod kuće
Kuhate li kod kuće? Bude li trenutaka kada Vam kuhanje teško pada?
– Volim kuhati i kod kuće. Volim velika druženja na kojima mogu usrećiti ljude svojim kulinarskim viještinama.
Mišelinova zvjezdica
Dobitnica ste Mišelinove zvjezdice, najprestižnije nagrade u kulinarskom svijetu, koju dobijaju restorani s prestižnom ponudom i uslugom. Šta to znači za Vas?
– Mišelin zvijezdu još lično nisam dobila, samo sam ušla u članstvo i aplicirala, te su moji radovi i recepti prošli. Očekujem posjetu Mišelin inspektora.
Šta volim kuhati, ovisi o momentu mog raspoloženja, namirnica, te ljudi koji me okružuju.