fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

ZNAMENITI FOJNIČANI: Hadži Ibrahim-ef. Selimović (1878 – 1972)

Hadži Ibrahim-ef. Selimović ( 1878 – 1972 )
U plejadi značajnih fojničkih imama-alima posebno mjesto zauzima hadži Ibrahim-ef. Selimović koji je istinski živio islam.
Hadži Ibrahim-ef. je rođen 1878. godine u Pločarima od oca Nazifa i majke Džulse (rođ. Karalija).
Piše: Mensur Pašalić
Kao čestiti vjernici, roditelji ga nakon završene tadašnje osnovne škole upisuju u prestižnu fojničku medresu koju Ibrahim-ef. uspješno okončava.
Ibrahim ef. Selimović
Kao imam kratko radi u džematima Orahovo ( Duke ) i Gomjenica da bi, potom, časnu ulogu imama, hatiba i muallima obavljao u rodnom mjestu sve do penzionisanja 1951. godine.
Prilično kasno, za tadašnje doba, oženio se Aišom Hodžić sa kojom je dobio osmoro djece: Redžep, Muhamed ( umrli su veoma rano ), ponovo Muhamed, Adem, Selima ( Smajić ), Munira ( Imamović ), Fatima ( Hurem ) i Hatidža ( Hurem ).
Inače, hadži Ibrahim-ef. je predanim, ponosnim i mudrim pristupom dunjalučko-ahiretskoj misiji postizao uspjehe uprkos činjenici da je radio u turbulentnim periodima vladavine Austro-Ugarske, Kraljevine SHS, Jugoslavije te dva svjetska rata.
Njegova postojanost i nepokolebljivost u islamskom životu i radu je prepoznata i duboko cijenjena kod naroda ( s poštovanjem su ga zvali „ Hodža Selimović“ ) i uleme tadašnjeg vremena.
U njegovu kuću je rado dolazio šejh hafiz r. Mustafa-ef. Mujić kao i sarajevski ulemanski prvaci.
Hadžijska, ikrar dova Ibrahim ef. Selimoviću
Jedan od njih, prof. Abdurahman Hukić ( u jednom periodu šef Kabineta Reisu-l-uleme ), 1965. godine kao bedel odlazi na hadž za Ibrahima-ef. koji je izvršio sve neophodne pripreme, ali zbog poznijih godina nije dobio dozvolu za odlazak u Sveta muslimanska mjesta.
Hadžijska dova – ispraćaj

Hadžijska dova je proučena ispred stare džamije u Pločarima uz prisustvo velikog broja vjernika i imama-alima: hafiz Sinanudin-ef. Sokolović, hafiz Muhamed-ef. Gačo, Jusuf-ef. Hurem, Muhamed Sudžuka i drugi.
Hadži Ibrahim-ef. je na Bolji svijet preselio 1972. godine. Dženaza mu je klanjana ispred nove džamije u Pločari Polju, a o merhumu je vrlo toplim i biranim riječima govorio Husein-ef. Džozo u ime Vrhovnog islamskog starješinstva.
Husein ef. Đozo (desno na slici u “francuzici”) govori na dženazi Ibrahim ef. Selimoviću
Na dženazi su, pored ostalih, učili hafizi Mustafa-ef. Sahačić, imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu i hafiz Mustafa-ef. Mujić.
Hadži Ibrahim-ef. je ukopan u haremu ispred stare džamije u Pločarima.
Mezar Ibrahim ef. Selimovića

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …