fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Skandalozan govor svećenika na misi u BiH, vrijeđao druge vjere i migrante

U crkvi „Sveti Marko Evanđelista“, u mjestu Plehan kod Dervente, jedan svećenik je održao skandalozan govor tokom nedjeljne mise. Svećenik je iznio niz uvreda upućene migrantima, ali i vjernicima druge vjere. Prema podacima Informativne katoličke agencije, riječ fra Mati Vincetiću, župnom vikaru na Plehanu i vojnom kapelanu u Vinkovcima.

Svećenik je održao govor na proslavi Mlade nedjelje, koji ne priliči niti jednom vjerskom službeniku. Službi su prisustvovali vjernici iz raznih krajeva BiH i Hrvatske, navodi se na stranici IKA-e. Misa je prenošena na Posavskoj televiziji.

“Ne možemo prihvaćati migrante u svoju kuću, dati im sve i onda oni bezočno, drsko dođu i kažu ‘ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju hoću da jedem’. Došao si iz svoje zemlje gladan, žedan, gol i bos, tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si u moju kuću gdje je Bog Isus Krist kojem se ja zahvaljujem za sve ove blagodati koje imamo na Zapadu. I sada ti meni naturaš tog tvog Boga koji te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja njemu i tebi moram ispunjavati volju. Umjesto da kažeš ‘halo, vidi kome se trebamo zahvaliti svo ovo bogatstvo i napredak Zapada – Kristu i jevanđelju’. Zato je Isus rekao ženi ‘ne može to tako, tvoj Bog te ostavio golog, žednog, bosog napravit ću ti dobro, ali ti ćeš se i dalje klanjati… Ne može, ostavi se svoga Boga, priznaj vjeru u pravog Boga pa ćemo ti dati sve. Bio sam u Njemačkoj, ni mi na um palo da kažem Švabi moraš me zaposliti (…) Ako si došao u moje, sjest ćeš tamo gdje ti ja kažem. leći ćeš gdje ti kažem, jest ćeš što ti ja dadnem. Ja nikada ne bih vjerovao u Boga koji je ostavio svoj narod gladnim, žednim, golim i bosim. Taj Bog je lažan i ne postoji. Gdje ćeš se klanjati tom Bogu”, rekao je svećenik.

Snimak je objavio zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Sanel Kajan koji je kazao da će zatražiti pojašnjenje katoličke Crkve u BiH.

“Poslušajte ove riječi. Poslušajte ove uvrede. Ova ponižavanja. Poslušajte ovo zlo. Zgrožen sam, kao čovjek, ali i kao zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine”, naveo je Kajan.

Očekuju se reakcije Crkve i nadležnih.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …