fbpx
Subota , 15 Juna 2024

Priča koja lomi srce: Dječak Muamer je ostao bez oca i majke, želi nastaviti školovanje i normalan život, ali mu je sada potrebna pomoć dobrih ljudi

Teško se može reći za nekoga da danas dobro živi, osim nekolicine, s obzirom na poskupljenja koja su zahvatila cijeli svijet nakon ruske agresije nad Ukrajinom. Namirnice i energenti su poskupjeli, plaće miruju a vlade najjačih svjetskih država su nemoćne.

Ipak, od običnog čovjeka sve počiva i kao temelj društva njegovo osjećanje i egzistencija srazmjerno je stanju zajednice.

Danas govorimo o teškoj, preteškoj, sudbini 14-godišnjeg dječaka Muamera Jusufspahića iz Zanesovića kod Bugojna. Muamer je 9. razred osnovne škole, od 8. maja je maturant.

Njegov otac je imao status civilne žrtve rata nakon što je nagazio na minu, a nakon nekoliko godina izgubio je život u teškoj saobraćajnoj nesreći 2009. godine. Muamer se ne sjeća svog oca, ali težak život koji su imali od tog trenutka dodatno je bio teži.

TEŽAK ŽIVOT

Ostao je sam sa majkom Eminom koja je kao i svaka majka posljednje atome snage davala za svog sina s obzirom da nisu imali novčanih primanja. Borili su se kako su znali i umjeli, tokom ramazana mještani su im donosili vitre, a u drugim danima porodica i komšije pomagali su koliko su mogli.

Majka je pored socijalne borbe vodila i borbu za zdravstveno stanje jer je, prema navodu komšija, imala narušeno zdravlje na način da je nosila, u narodu poznato kao, „dugme na vratu“, što odgovara trahetomiji. Radi se o operativnom zahvatu kojim se otvara dušnik u području vrata radi omogućivanja nesmetanog disanja. Najčešće se izvodi kod tumora grkljana, ždrijela, jezika , usne šupljine, oteklina u grlu uslijed alergijskih reakcija, povreda te prije planirane radioterapije kod liječenja karcinoma u području glave i vrata te iznimno radi drugih stanja.

U posljednje vrijeme Emina se dodatno razboljela od upale pluća zbog čega je i preminula 21. maja oko četiri sata u travničkoj bolnici, a dženaza i ukop obavljeni su 23. maja u Zanesovićima.

OSTAO SAM

Muamer je ostao bez oba roditelja. Pored ove teške činjenice surova realnost za ovog maloljetnog dječaka tek dolazi.

Težak život nastavlja se još težim putem, ukoliko se ne jave dobri ljudi, jer je ostao sam bez ijednog člana porodice. Nema brata, sestru, dedu, nanu… Privremeno je nastanjen u naselju Sultanovići kod tetke koja, prema izjavi komšija, također ne živi dobro što dodatno otežava situaciju.

APEL ZA POMOĆ DOBRIM LJUDIMA

Do sada su bili korisnici Crvenog polumjeseca, ali u ovom trenutku situacija je mnogo složenija.

Muamer planira nastaviti školovanje i upisati četverogodišnju Saobraćajnu školu i potrebno mu je osigurati bolju budućnost, onako kako to i zaslužuje.

Koliko će ovaj emanet i iskušenje svima nama koji ovo čitamo biti ispunjen zavisi od dobrih ljudi i nas samih.

Uskoro ćemo objaviti broj računa na koji možete izvršiti uplatu i pomoći ovom dječaku.

Pročitajte i ovo

U 26. godini preminuo golman reprezentacije Crne Gore, prije samo 10 dana je oduševio naciju

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) jutros je objavila užasne vijesti jer je preminuo golman susjedne nogometne …