fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Nisu joj dozvolili da napusti posao i ode ljekaru: Radnica preminula preminula nakon infarkta kojeg je doživjela na poslu

Radnica turske kompanije Aster tekstil u Nišu A. I. (39) preminula je u petak, 3. marta od posljedica akutnog infarkta koji je doživjela na radnom mjestu.

Prema riječima njene koleginice, nesretna žena se nešto ranije tog dana požalila da joj je loše, ali joj, kako tvrdi sagovornica, nadređeni nisu dopustili da napusti fabričku halu da bi se javila ljekaru.

  • Ženi je bilo loše, pa je pitala da izađe s posla da ode do ambulante koja se nalazi na stotinak metara od fabrike. Nadređeni je nisu pustili i žena je poslije nekog vremena kolabirala – ispričala je fabrike Aster tekstil, koja je iz razumljivih razloga zamolila da ne objavljujemo njeno ime i prezime.

Navode radnice ali i u niškoj Hitnoj pomoći, gdje dali nezvaničnu potvrdu da je medicinska ekipa iz Niške Banje, po pozivu iz fabrike, intervenisala u petak, 3. marta u 15.08 i da je dijagnoza pacijentkinje A. I. bila akutni infarkt. Žena je potom prevezena u Klinički centar Niš, gdje je nešto kasnije i preminula.

Kako nazvanično saznaje N1 u Kliničkom centru Niš, radnica fabrike Aster tekstil A. I. primljena je u tu zdravstvenu ustanovu sa „jedva mjerljivim vitalnim funkcijama“.

Informacije o tragičnom događaju zatraženu su i od poslovodstva fabrike Aster tekstil, koje je, izražavajući duboko žaljenje zbog gubitka koleginice, potvrdilo da je radnica niškog pogona te kompanije preminula nakon što joj je pozlilo na radnom mjestu, ali je demantovalo tvrdnje u toj fabrici da pokojnoj A. I. prethodno nije bilo dopušteno da se javi ljekaru.

U pisanom odgovoru uprave fabrike, navodi se da je 3. marta 2023. koleginica iz neposrednog radnog okruženja preminule radnice „primijetila da A. I. djeluje slabo, zbog čega ju je pitala da obavijesti nadređene u kompaniji, kao i da pozovu Hitnu pomoć, s čime se A. I. nije složila“.

Aster tekstil: Pružili smo svu moguću pomoć koleginici

Prema navodima iz kompanije, A. I. je rekla da se zbog istih tegoba kao tog dana prethodnog vikenda javila u zdravstvenu ustanovu i da joj nakon pregleda medicinski radnici nisu zadržali na bolničnom lječenju, niti su je uputili da se javi izabranom ljekaru radi otvaranja bolovanja.

  • Uprkos protivljenju A. I, koleginice koje su radile zajedno s njom procijenile su da joj je potrebna zdravstvena pomoć, te su samostalno odlučile da o njenom stanju obavijeste nadređene i lice za bezbjednost i zdravlje na radu u kompaniji, koje je odmah pozvalo Hitnu pomoć. Sve vrijeme A. I. je bila u komunikaciji sa licem zaduženom za bezbjednost i zdravlje na radu i ostalim zaposlenima i usmeno tvrdila da je sposobna da se sama odveze kući i da smatra da tegobe koje osjeća imaju veze sa hroničnim zdravstvenim stanjem koje je duže vrijeme liječila – naveli su u kompaniji Aster tekstil u Nišu.

Dalje se navodi da je ekipa Hitne pomoći došla na lice mjesta i odmah je pregledala, odradila EKG i dala terapiju, nakon čega su je prisutne kolege prenijele do saniteta koji ju je odvezao na lječenje u Klinički centar Niš, gdje je i operisana.

  • Lice za bezbjednost i zdravlje na radu je sve vrijeme bila uz A. I, kako u krugu fabrike, tako i u sanitetu i tokom prijema u Klinični centar. Naša draga A. I. je sve vrijeme bila svjesna i prisebna i komunicirala kako sa zaposlenima tako i sa medincinskim radnicima. Po obavljenom prijemu u Klinički centar, lice za bezbjednost i zdravlje na radu naše kompanije je sačekalo člana porodice A. I. Na veliku žalost i tugu svih, nakon nekoliko sati dobili smo informaciju da je naša draga koleginica preminula u Kliničkom centru. Prema informaciji koju smo dobili od osobe bliske porodici pokojne koleginice, smrt je nastupila tokom operativnog zahvata koji je trajao više sati – naglasili su u upravi fabrike, dodajući da su sva lica iz Aster Tekstila, bez obzira na njihova radna mjesta ili položaj, reagovala na „najsavjesniji mogući način i u najkraćem vremenskom roku, pružajući svu moguću pomoć našoj dragoj koleginici A. I..

Ipak, da u fabrici Aster tekstil može doći i do posledica po zdravlje radnika, grupa zaposlenih upozoravala je u avgustu prošle godine u obraćanju Inspektoratu za rad, moleći ih da izvrše inspekcijski nadzor u fabrici. U mejlu koji je bio proslijeđen i medijima, radnici su naveli da imaju više problema u fabrici koje je „više nemoguće izdržati“.

Foto: FENA
  • Klima-uređaji ne rade, u hali je pretoplo i zagušljivo i svim radnicima je postalo nemoguće za rad. Nekim ženama je pozlilo zbog zagušljivosti i vrućine u hali, bia je i Hitna pomoć zbog toga i rekli su da ženicu puste kući, ali dozvola za izlazak nije data zbog manjka radnika – naveli su radnici u obraćanju Inspektoratu za rad.

Radnici: Ko ode na bolovanje, nema prava na godišnji

Zaposleni su se požalili i na odnos koji prema njima imaju menadžeri proizvodnje, specijalisti za normu i supervizori, tvrdeći da trpe mobing.

  • Kada se obratimo HR upravi za pomoć, oni nas ne čuju i ne zanima ih šta se dešava u hali. Kada je cijela firma bila na kolektivnom odmoru, mala grupa radnika je radila jer im je rečeno da nemaju prava na godišnji odmor zato što su bili na bolovanju. Radnicama koje se vrate sa porodiljskog bolovanja prijeti se da će, ako ne potpišu ugovor kojim pristaju na rad prekovremeno i subotom, dobiti momentalni otkaz – napisali su u dopisu radnici fabrike Aster tekstil.

Iz Inspektorata za rad stigao je kratak odgovor u kojem su radnici obavješteni da, ukoliko se radi o povredi prava zaposlenih, mogu da se obrate Odjeljenju inspekcije rada u Nišu. Portal N1 nema saznanja o tome da li su nadležni organi postupili po žalbi radnika Aster tekstila, ali sudeći po tragediji koja se dogodila 3. marta odgovor se nameće sam po sebi.

Tragičan slučaj u fabrici Aster tekstil dogodila se svega šest dana nakon što je radnica fabrike Leoni u Kraljevu preminula uslijed povreda zadobijenih na radu. Radnik te fabrike (ime i prezime poznati redakciji) rekao je da se radnica kraljevačkog Leonija nekoliko dana prije nego što je umrla onesvijestila na poslu, dok u toj kompaniji tvrde da se žena povrijedila „prilikom slučajnog spoticanja i pada“.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …