fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

“Reumal” ove godine oborio rekorde u poslovanju

Prvih sedam mjeseci ove godine za Lječilište Reumal iz Fojnice ući će u historiju kada je u pitanju poslovanje ove državne ustanove od značaja za cijelu BiH. Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio direktor Alija Mukača, Reumal je već oborio sve rekorde posjećenosti, ali i poslovanja i vratio se na lidersku poziciju regionalnog banjskog lječilišta.

Više prihoda

– Reumal je u vrijeme pandemije koronavirusa zapao u jednu vrlo tešku ekonomsku situaciju, kako zbog pandemije tako i zbog naslijeđenih obaveza od prethodne uprave. Hvala Bogu, to je iza nas, a mi smo u posljednje dvije godine uspjeli sanirati poslovanje i oboriti sve rekorde u poslovanju.

Prošle godine smo ostvarili nešto što je bilo nezamislivo. Imali smo više od 11 miliona KM prometa, bruto dobit oko 1,5 miliona KM. Ove godine očekujemo da se taj trend rezultata nastavi – govori Mukača.

U brojkama to znači da je Reumal samo za prvih sedam mjeseci 2023. imao za 44 posto više prihoda u odnosu na 2019., koja je bila rekordna u svemu.

 

– Imamo i 20 posto više gostiju u odnosu na prošlu godinu, to je gotovo 20.000 noćenja više. Ove rezultate ostvarili smo zahvaljujući podršci našeg osnivača, dobro uspostavljenom sistemu i kvalitetnom kadru, a najviše promjeni percepcije kod naših konzumenata usluga, a to su naši gosti.

To sve zajedno znači kvalitetna usluga, koju su prepoznali naši gosti, kojih je najviše iz BiH, ali nam dolaze i naši dragi korisnici iz Hrvatske, Slovenije, naša dijaspora iz svih krajeva svijeta – ističe Mukača.

Nova oprema

No, Mukača kaže da je zamah u poslovanju u najvećoj mjeri omogućilo renoviranje i otvaranje objekta banje koja je u vrijeme pandemije bila privremeno zatvorena.

– To je jedini objekt u BiH u kojem imamo 50 kreveta za nepokretne osobe, gdje je sistemski organizirano bolničko liječenje. Mi smo sve učinili da banju vratimo našim korisnicima, a posebno da je renoviramo kako gosti zaslužuju. Sve navedeno vratilo nas je na poziciju lidera banjskog lječilišta u regiji, što su prepoznali i u Privrednoj komori FBiH i dodijelili nam nagradu “Zvijezda turizma BiH” – zaključio je Mukača.

Saradnja s Austrijancima

Direktor Mukača ističe da je ovih dana imao vrlo značajan sastanak s atašeom za socijalna pitanja, zdravlje, njegu i zaštitu potrošača pri Ambasadi Austrije u BiH.

– Razgovarali smo o mogućoj saradnji s penzionim fondom Austrije i pružanju usluga njihovim penzionerima. Ataše i njegovi saradnici su prezadovoljni onim što smo im prezentirali u Reumalu.

Nadamo se da ćemo uspostaviti saradnju, što će za nas biti ogroman iskorak, jer ćemo proširiti tržište i pokazati gostima iz Austrije, a ne sumnjamo da vrhunskom uslugom i kvalitetom možemo zadovoljiti njihova očekivanja – govori Mukača.

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …