fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Doktor Nebojša Mraović iz Brčkog priznao da je u dvorištu sakrio kosti ubijenog Bošnjaka

Doktor Nebojša Mraović iz Brčkog priznao je za radio Slobodna Evropa da je u dvorištu sakrio ostatke žrtve rata. Iz državnog Tužilaštva je rečeno za Radio Slobodna Evropa da je istraga u toku, da oni i SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) provode potrebne aktivnosti.

Ostaci žrtve genocida u dvorište porodične kućne doktora Nebojše Mraovića zakopani su 2012. godine, nakon čega je iznad njih izgrađena bentonska fontana.Prema nezvaničnim informacijama Mraović je kosti u Brčko donio 1997. godine, a radi se ostacima žrtve genocida u Srebrenici. Posmrtne ostatke su ekshumirani 21. septembra, na osnovu informacije koju je dao svjedok.

“Ja sam ih koristio u bolnici, koristio za planiranje operacija, oni su valjali stotinama ljudi”, kazao je Mraović u kratkom razgovoru za Radio Slobodna Evropa. Na pitanje ima li advokata, Mraović je odgovorio “od čega da se brani, od tih glasina”.

Mraović već godinama u Brčkom ima privatnu ortopedsku ambulantu, a prema dostupnim informacijama trenutno se ne nalazi u Bosni i Hercegovini.

O zločinima tokom rata u Bosni i Hercegovini postoje brojni dokazi i priče koje je teško i pojmiti, ali slučaj iz Brčkog podvlači još jednu crtu dokaza o iskonski fašističkoj osnovi zločina počinjenih protiv Bošnjaka, te iako su ubistva izvršena prije 28 godina, zločin se još uvijek provodi.

Naime, u ovom slučaju se ne radi o negiranju genocida i zločina, nego svijesti o tome da se zločin dogodio i da u tome nema ništa loše. Dok je za razumno ljudsko biće nepojmljivo da u svome dvorištu gdje se svakodnevno provodi vrijeme, u temelju fontane za koje dobija komplimente od prijatelja, krije ljudske ostatke, to je moguće za moralno nakaradnu osobu. Ovakvo ponašanje je jedino moguće objasniti doktrinom dehumanizacije koja je osmišljena u nacističkoj Njemačkoj i zahvaljujući kojoj je žrtvama oduzet ljudski identitet.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …