fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Sjećanje na svečano otvorenje džamije u Džematu Rizvići, Fojnica

Sjećanje na svečano otvorenje džamije u Džematu Rizvići, Fojnica

Dana 23. 8. 2023. godine se navršava petnaest godina od svečanog otvorenja predivne džamije u Džematu Rizvići. Medžlis Islamske zajednice Fojnica.

Piše: Mensur ef. Pašalić

Inicijator gradnje je bio h. Ramiz-ef. Pašić (1927.-2010.) koji je kao predsjednik Džematskog odbora bdio nad gradnjom džamije do njene finalizacije.

Prethodno su zemljište za džamiju (1298 kvadrata) uvakufili Huskić Idriz, Ahmed, Ejub, Hasija, Rizvić Fatima i Buljina Džemila.

Darovni ugovor

Nakon što su odgovorni iz Medžlisa IZ Fojnicaobezbijedili svu neophodnu dokumentaciju, kamen-temeljac je postavljen 31. 5. 1998. godine uz prigodna obraćanja h. Ramiz-ef. Pašića, glavnog imama prof. Mensur-ef. Pašalića, predsjednika Medžlisa g. Muharema Mukače, načelnika Općine g. Nasira Selimovića te prisustvo radosnih džematlija i musafira.

Kamen temeljac

Gradnja džamije je u kontinuitetu trajala preko deset godina uz radni angažman džematlija, priloge vjernika te direktno finansiranje jedne arapske humanitarne organizacije.

Najznačajniji dio građevinskih radova je izvelo KP „Šćona“ Fojnica.

Tradicionalno je, noć uoči otvorenja, proučen mevlud i kelime-i-tevhid.

Nezaboravno otvorenje je priređeno 21. š'abana 1429. h.g., odnosno 23. 8. 2008. godine.

Uz brojne džematlije i musafire iz Bosne i Hercegovine otvorenje su uveličali svojim prisustvom dr. Mustafa-ef. Cerić, reisul-ulema, Muhamed-ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta,g. Salko Selman, premijer Vlade SBK, g. Asim Mekić, načelnik Općine Busovača, fra Mirko Majdandžić, gvardijan Franjevačkog samostana i ostali.

Program je koncipirao i njime moderirao (na molbu h. Ramiz-efendije) glavni imam Pašalić koji je poselamio prisutne, izrazio dobrodošlicu i predstavio tradiciju islama na ovim područjima.

Ašere je proučio h. Ćamil-ef. Hajdarević, imam iz Džemata Pločari Polje.

Izvještaj Građevinskog odbora je predstavio h. Ramiz-efendija istaknuvši svoju zahvalu Allahu dž. š. što mu je omogućio realizaciju njegovog sna da napravi ovakvu džamiju u svom rodnom selu.

Ilahiju „Šehidi“ je proučio Aziz-ef. Zulum, imam iz Džemata Ragale, kojom je iskazao poštovanje i ljubav spram šehida ovoga kraja i svih bosanskih gazija.

H. Taib Pamić, predsjednik Medžlisa IZ Fojnica, je u ime IO Medžlisa poselamio prisutne te izrazio zadovoljstvo činjenicom da je i on bio dio ovoga hajirli projekta.

Evergreen ilahiju „Ako hoćeš derviš bit'“ proučio je Hor derviša (h. Ramiz Ibreljić, h. Ismet Aletić i Hajrudin Rizvić).

Fra Mirko Majdandžić, gvardijan Franjevačkog samostana, je podijelio zajedničku radost podizanjem Božijih kuća radi slavljenja Boga.

Ilahiju „Molitva“ proučili su Mahir-ef. Muzaferija i Mahmut-ef. Ibreljić.

Dr. Mustafa-ef. Cerić, reisul-ulema IZ u BiH, je u svom nadahnutom vazu znalački sublimirao našu posvećenostislamu, muslimanskoj tradiciji, poruku Ahdname i gradnju sretnije budućnosti u slobodi sa onima koji ćute Bosnu.

Završno ašere je proučio Mustafa-ef. Pašić, imam iz Džemata Duhri, nakon čega je reisul-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić džamiju proglasio vakufom i vlasništvom Islamske zajednice u Bosni Hercegovini.

Na kraju je Reisul-ulema ključ džamije predao h. Ramiz-ef. Pašiću koji ju je uz tekbire i suze radosnice svečano otvorio.

Neka Allah dž.š. podari svako dobro h. Ramiz-efendiji, vakifima, graditeljima i svima drugima koji su učestvovali u podizanju ovoga hajrata!

Fojnica, 16.8. 2023.  godine                                            prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …