fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

“Zmajevi” danas igraju jednu od najbitnijih utakmica u historiji

Dragocjena ulaznica za odlučujući krug kvalifikacija za Olimpijske igre 2024. godine bit će ulog u današnjem finalu (14.15 sati) pretkvalifikacijskog turnira za OI u poljskim Gliwicama.

Ovo je vodič za sve što trebate znati o utakmici Poljska – Bosna i Hercegovina u kojoj pobjednik uzima sve, a poraženi ide kući, bez šansi da se domogne nastupa na Olimpijskim igrama koje će se iduće godine održati u francuskoj prijestonici Parizu.

Neposredno prije početka Igara, održat će se i posljednja runda kvalifikacija u kojoj ćemo, nadamo se, gledati i naše “Zmajeve”.

No, put do finalne runde vodi preko domaćina turnira, Poljske, četvrte reprezentacije sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva koja nas je već jednom savladala u Gliwicama (76:85) i to u grupnoj fazi:

FAVORITI STIGLI DO FINALA

Prije ovog pretkvalifikacijskog turnira, Bosna i Hercegovina i Poljska bile su glavni favoriti da prođu sve do odlučujuće utakmice u Gliwicama, objavila je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA).

Međutim, stavljanje u istu grupu (B) značilo je da će jedan od ovih rivala morati upisati poraz. Prvi je meč dobila Poljska, ali šta će sada biti?

Nakon dvije uvjerljive pobjede u polufinalu protiv rivala iz grupe A (Poljska savladala Estoniju sa 93:83, a BiH Izrael sa 86:77), Poljska i Bosna i Hercegovina sada će se boriti za ostanak na putu u Pariz.

Domaćin pretkvalifikacija nije posjetio Olimpijske igre od 1980., dok naši “Zmajevi” nikada nisu igrali na toj fascinantnoj pozornici i da bi imali priliku promijeniti historiju, današnja pobjeda im je neophodna.

KLJUČNI DUELI

Nakon onoga što smo vidjeli u polufinalnom okršaju između Izraela i Bosne i Hercegovine, ekipa selektora Adisa Bećiragića morat će ponovo dominirati u reketu da bi nastavila san o Olimpijskim igrama.

Poljski centar Aleksander Balcerowski, inače član grčkog Panathiaikosa, imat će vrhunske rivale s druge strane parketa u liku NBA centara Jusufa Nurkića i Luke Garze.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …