fbpx
Nedjelja , 5 Maja 2024

Na vrhu Vlašića će biti podignuti jarbol i zastava u čast generala Mehmeda Alagića

Načelnik općine Travnik Kenan Dautović objavio je da su u utoku pripreme za podizanje jarbola i zastave u čast generala Armije Bosne i Hercegovine Mehmeda Alagića na vrhu planine Vlašić.

Pripreme za jarbol i zastavu rahmetli generala Alagića. Kota 1928 a kada se završi bit će na 1.944 metara nadmorske visine. Odmah do repetitora na Paljeniku. Zajedno s Ljutom gredom i Galicom, činit će jedan istinski kompleks pobjede i ponosa. Dobro došli – kazao je Dautović.

Jedan od najvećih ratnih uspjeha generala Alagića je upravo bilo uspješno oslobađanje planine Vlašić. Dana 23. marta 1995. godine u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa u operaciji Domet 1 oslobođen je najviši vrh Vlašića.

Najviši vrh Vlašića je Paljenik s nadmorskom visinom od 1.943 metara. Na Paljeniku se nalazi i televizijski repetitorski toranj, na kojem je te 1995. godine general Alagić zajedno sa borcima 7. korpusa istakao zastavu RBiH.

General Alagić je preminuo 7. marta 2003. u 55 godini. Jedan je od najistaknutijih generala i komandanata odbrambeno oslobodilačkog rata.

Mehmed Alagić je po izbijanju agresije bio u sastavu 17. krajiške brigade, kada postaje komandant Operativne grupe Bosanska krajina. Nakon kratkog vremena postaje komandant 3. korpusa Armije BiH, no na toj dužnosti ostaje kratko jer je na njegovu inicijativu formiran Sedmi korpus Armije BiH, čiji postaje komandant.

Pročitajte i ovo

Akcija spašavanja rudara kod Tuzle već traje preko 24 sata, pronađena njegova bušilica

Potraga za rudarom, koji je ostao zaglavljen u jami rudnika lignita Mramor kod Tuzle i …