fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Muhamed ef. Velić: Prokoško jezero je neopisiva prirodna ljepota, ali put je …

Status efendije Velića prenosimo u cjelosti.

“Danas sam sa porodicom bio cijeli dan na Prokoškom jezeru. Prokoško jezero je neopisiva prirodna ljepota, na planini Vranica, koju je Allah iz Svoje milosti podario u ovoj našoj lijepoj Bosni. Takva se ljepota s pravom upisuje na listu najljepših prirodnih fenomena na Planeti. Nalazi se na 1650 mnv. Prokoško jezero je svakako i spomenik prirode, dakle, pod zaštitom je države. U njemu se (mislim) nalazi još uvijek endemični primjerak vodozemca – tritona. Sve u svemu, jedna izvanredna prirodna destinacija vrijedna divljenja i posjeta.
Međutim, do jezera od Fojnice ima negdje oko dvadesetak kilometara, a 16km je makadamski put. To se, zapravo, može svakako nazvati, ali putem najmanje. To je svojevrsni šumski put, izrazito loš i opasan, pun prašine i kamena, mislim da bi se postidio i pred prašumskim putevima Južne Amerike. To je baš sramotno i nedopustivo, da općina Fojnica, raznorazna šumarstva, Srednjobosanski kanton, Federacija BiH, toliko godina nakon rata nisu uspjeli da asfaltiraju nijedan kilometar puta prema jezeru. Pazite, jezero vrvi od turista, uglavnom su to Arapi, naplaćuje se ulaz, za svaki automobil i za svaku odraslu osobu, a takav prilaz toj ljepoti je na razini Eldorada. Ima tu više rješenja, pa i koncesija da se dā nekome na određeno vrijeme pa da to lijepo asfaltira i uvede red na jezeru. Eto tako, koliko sam danas bio očaran tom ljepotom, toliko sam i više od toga razočaran našim odnosom prema toj ljepoti. Da sada ne govorimo o ostalim problematičnim aspektima na Prokoškom jezeru. Ovo je moj apel i krik da se pomaknu stvari sa mrtve tačke.
P.S.(I)Vidim da se neki ljudi uopće ne slažu s idejom da se na Prokoško može i treba doći s autom, k’o biva to će se još više unerediti itd. Pa pogledajte Alpe, gotovo na svaku destinaciju možete doći asfaltiranim putem, ali ima red koji se mora poštovati, zar ne?
P.S.(II) Zašto s autima treba omogućiti dolazak do lokaliteta? Naravno, treba zabraniti prilazak jezeru motorizovanim vozilima (npr. mi jučer sjedimo nekih stotinjak metara od jezera, a pojedinci s kvadovima i motorima oko nas gasaju i turiraju, uzasno). Ali, do lokaliteta treba omogućiti lijep put i prilazak, jer ovi što bi htjeli da se samo pješke gore može doći, govori o tome da je to ipak egoizam, jer tako bi onemogućili osobama s invaliditetom, bolesnim i starijim da mogu doći do te ljepote. Kad je Bog dao, nek onda mogu svi doći, odmarati i uživati. A na jezeru i oko jezera zakonom treba regulisati ponašanje.”

(Izvor: Muhamed Velić/Fb)

Pročitajte i ovo

Preminuo je Janko (Franjo) Petrović – Romo sa Otigošća

Preminuo je Janko (Franjo) Petrović – Romo sa Otigošća u 76. godini života. Ukop i …