fbpx
Subota , 2 Decembra 2023
zemljotres potres Fna 770x463

Zemljotres od 5,2 po Richteru pogodio Zagreb, osjetio se i u Bosni i Hercegovini

Zemljotres jačine 5,2 po Richteru pogodio je jutros područje Hrvatske u 6:28 sati po lokalnom vremenu, a osjetio se i na području Bihaća i Prijedora na području naše zemlje.
Epicentar zemljotresa je bio na 50 kilometara jugoistočno od Zagreba i 13 kilometara jugozapadno od Siska, na dubini od dva kilometra.

Prema komentarima na stranici EMSC-a, snažno podrhtavanje tla se osjetilo u Zagrebu, ali i u okolnim mjestima.

“Treslo se 15-20 sekundi, probudilo me”, napisao je jedan stanovnik Ivanić-Grada na stranici EMSC.

Prikazana jačina zemljotresa na osnovu dojava građana iz mjesta gdje se osjetio, Izvor: EMSC

Prikazana jačina zemljotresa na osnovu dojava građana iz mjesta gdje se osjetio, Izvor: EMSC

U naselju Petrinja jedan mještanin je napisao da je vidio da su u njegovog komšije i crijepovi s krova pali od snažnog potresa.

I iz Seizmološke službe Hrvatske su se oglasili navodeći da je se zemljotres najviše osjetio u Petrinji, a mnogi mještani su naveli da u tom mjestu ima i materijalne štete, a za sada nema informacija da li je bilo nekih oštećenja u Zagrebu.

Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe Hrvatske je rekla da ako su mogući i naknadni zemljotresi ukoliko je ovaj bio jači od 5 po Richteru.

Također, stanovnici mjesta udaljenih na 20 kilometara od epicentra zemljotresa napisali su da je podrhtavanje tla bilo snažno i da je potrajalo.

Mnogo jako se osjetilo podrhtavanje i u 50 kilometara udaljenim gradovima, a mnogi su napisali da je trajalo i oko 20 sekundi te da nikada gore buđenje nisu imali.

Redakciji portala Klix.ba javili su se građani koji su kazali da se zemljotres značajno osjetio i na podrućju Krajine, ali i Prijedora na području Bosne i Hercegovine.

Kako su nam kazali, trajao je nekoliko sekundi i snažno se osjetio.

Podsjetimo, u martu ove godine su Zagreb i okolinu pogodila dva zemljotresa slične snage. U zoru 22. marta, u 6:23 ujutro, Zagreb je pogodio potres snage 5.5 po Richteru. Nakon toga dogodilo se još pet podrhtavanja tla, magnitude od 3 do 5 po Richteru.

Nakon toga Hrvatsku su često pogađali manji zemljotresi, a ti snažnio u martu su bili dodatna poteškoća zbog koronavirusa i pandemije koja je tek stigla na područje te zemlje.

Popucali su zidovi na zgradama širom grada. Materijalna šteta je ogromna, posebno na brojnim zgradama u gradskom centru. Prava sanacija započet će ovih dana.

Pročitajte i ovo

Jak vjetar oborio novogodišnju jelku u centru Fojnice

Jak i olujni vjetar večeras puše širom Bosne i Hercegovine, a u Fojnici je već …