fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Fojnička ljepota i pamet: Lejla Kršić novi inžinjer mašinstva

Jučer smo objavili priču o dvojici braće iz Fojnice, Ademu i Ahmedu, inžinjerima mašinstva, a već danas objavljujemo još jednu radosnu vjest, a to je da je Fojničanka Lejla Kršić novi inžinjer mašinstva.

Lejla Kršić je rođena 31.07.2000. godine u Fojnici gdje završava osnovnu i srednju školu. Nakon završene Opće gimnazije u Fojnici, upisala je Mašinski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu.

Izabrala je mašinski proizvodni smjer jer je način i proces proizvodnje u industriji uvijek zanimao.

”Kroz godine mog školovanja i moje sazrijevanje, omiljeni predmeti su se mijenjali, interesovanja su se sve jasnije iscrtavala. Mašinski proizvodni inžinjering, odnosno predmeti koje sam studirala, približili su mi rad u fabrikama i pogonima, te razne prozivodne tehnologije i procese, mašine s kojima ću se u budućnosti susretati. Zaista se nadam da ću svoje znanje moći pokazati i iskoristiti na pravi način u našem gradu, te da me nedostatak posla neće odvesti van granica Bosne i Hercegovine, nego da ću svoj posao pronaći ovdje, i iskustvo sticati u gradu koji mi je jako blizak” – kaže nam Lejla.

Poruka za srednjoškolce, odnosno buduće studente bila bi da zaista upišu fakultet, smatra da je u današnje vrijeme visoko obrazovanje neophodno za budućnost i posao.

”A koji fakultet upisati? To zaista zavisi od osobe do osobe. Ja sam svojim izborom zadovoljna, ali to ne znači da ću svima preporučiti da upišu Mašinski fakultet, jer nemamo svi podjednake afinitete prema istoj vrsti budućeg zanimanja. Upišite onaj fakultet koji vam se sviđa, za koji vam neće biti lijeno spremati predmete, jer kada radite ono što volite i učite o onome što vas zanima- sve je zaista mnogo lakše” – ističe Lejla.

Svjesna je da do ove diplome nikada ne bi mogla sama doći.

“Uz mene su uvijek bili moji roditelji i sestra kojima sam neizmjerno zahvalna na svakom vidu podrške koju sam dobila od njih, u pravom trenutku uvijek. Zahvalna sam im što su na pravi način reagovali i na moje položene i nepoložene ispite, i što su vjerovali da će doći dan kada će ti svi ispiti biti kompletirani i iza mene. Put do diplome je bio pun izazova, ali svakako lijep period života u kojem sam stekla puno prijatelja i poznanika. Ove godine planiram upisati master studij na istom fakultetu, smjer Proizvodne tehnologije – automatizacija i robotika” – zaključuje Lejla.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …