fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Helez u Tešnju: Oružane snage BiH dobivaju nove vrhunske uniforme

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno s načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem danas je službeno posjetio proizvodnu liniju za izradu novih vojničkih uniformi za Oružane snage BiH u Tešnju.

Ministar Helez i general Mašović obišli su poduzeće za proizvodnju kožne i tekstilne odjeće „Koteks d.o.o“ u Tešnju, kako bi se uvjerili o toku izrade novih uniformi za OS BiH.

Prva serija

Radi se o prvoj seriji od 1.700 kompleta novih vojničkih uniformi, koji bi trebali biti isporučeni tokom ovog ljeta.

Nakon dvogodišnjeg programa istraživanja i ispitivanja te odabrane potpuno nove tkanine i originalne maskirne sheme s karakteristikama bosanskohercegovačkog podneblja, ugovor za prvu seriju s poduzećem „Koteks d.o.o.“ potpisan je u martu ove godine, u vrijednosti od 1,5 miliona konvertibilnih maraka, s uračunatim porezom na dodatnu vrijednost.

 

Domaćin posjete bila je direktorica poduzeća „Koteks d.o.o.“ Adisa Karahodžić, koja je izrazila zadovoljstvo procesom izrade nove uniforme OS BiH. Ministar Helez je posebno bio ponosan na vrhunski kvalitet materijala i zaštitnih svojstava nove uniforme.

– Učinili smo sve da se pazi i na najmanji detalj te da pripadnik Oružanih snaga BiH dobije uniformu kakvu i zaslužuje, najbolju i najkvalitetniju u regiji – istakao je ministar obrane Zukan Helez.

Kontrola kvaliteta

General Mašović je posebno naglasio važnost stalne kontrole kvaliteta u izradi vojničkih uniformi.

Na sastanku su bili i predstavnici hrvatske firme „Čateks“ iz Čakovca, koja je proizvođač materijala za novu uniformu.

U pratnji ministra Heleza i generala Mašovića bili su načelnik Uprave za logistiku Zajedničkog štaba OS BiH brigadir Nebojša Bošnjak i komandant Zapovjedništva logistike OS BiH brigadir Ernes Heleg.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …