fbpx
Srijeda , 1 Maja 2024

Šta kaže zakon: Mora li radnik biti dostupan svojoj firmi tokom godišnjeg odmora?

Uoči sezone glavnih godišnjih odmora, aktuelno je pitanje mora li radnik biti dostupan poslodavcu telefonom, e-mailom ili na bilo koji drugi način.

Radnik se ugovorom o radu u osnovi obavezuje da će određeni broj sati sedmično, uz plaćanje poslodavca, biti na raspolaganju i obavljati poslove prema uputama i pod nadzorom poslodavca.
Godišnji odmor je pravo radnika namijenjeno njegovom odmoru i rekreaciji, uzimajući u obzir potrebe procesa rada. Iako su zakonom propisani obavezni dnevni i sedmični odmori, godišnji odmor je jedini način na koji radnik može osigurati duži neprekidni odmor i regeneraciju.

Kako bi radnik mogao slobodno koristiti svoje pravo na godišnji odmor bez negativnih posljedica, zakonom je propisano da se godišnji odmor može koristiti u više dijelova. Tokom godišnjeg odmora, radnik ima pravo na naknadu plate koja mu se uračunava u radnu obvezu.

S obzirom na prirodu samog odmora i zakonske odredbe, radnik za vrijeme godišnjeg odmora nije uključen u proces rada poslodavca, ne obavlja poslove i obveze radnog odnosa te nije pod kontrolom ili uputama poslodavca. Stoga poslodavac nema pravo kontaktirati radnika na bilo koji način tokom trajanja godišnjeg odmora, niti je radnik dužan odgovarati na pozive ili poruke vezane uz obavljanje poslova.

Isto vrijedi i za bolovanje te vrijeme dnevnog i sedmičnog odmora. Međutim, moguće je da se radniku odredi pripravnost za rad tokom odmora, što znači da se mora odazvati pozivu poslodavca u određenim situacijama.

Napomena: Ove informacije su općenite prirode i mogu se razlikovati u različitim pravnim sistemima. Uvijek je preporučljivo konsultovati stručnjaka za radno pravo ili sindikat kako biste dobili specifične informacije i savjete u vezi s vašim individualnim situacijama.

Preuzeto

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …