fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Gost zgrožen cijenama ćevapa u Trogiru: “K’o da su na Baščaršiji”

U moru velikih poskupljenja, pri čemu su do predsezone prednjačili trgovci, sada visokim cijenama još i više šokiraju ugostitelji.

Posljednjih dana po tome najviše pada u oči Trogir. Iz toga lijepoga dalmatinskog grada, kako je nedavno objavila Slobodna Dalmacija, došla su dva velika iznenađenja od kojih konzumentima probija hladni znoj i suše se usta.

Najprije je jedan gost tonik platio cijelih sedam eura, odnosno 53 kune, od čega mu je ostala gorčina u ustima koju moguće i do danas nije isprao.

Međutim nakon njega s trogirskog područja, iz kampa Seget Vranjica, došao je možda još i jači račun, za kafu s mlijekom koju je gost platio 4,50 eura, odnosno 33,91 kunu. Nije navedeno je li macchiato bio veliki ili mali, s toplim ili hladnim mlijekom, kao ni koju vrstu kafe vlasnik koristi, ali u svim varijantama račun je previsok, ma koliko takav račun djelovao razbuđujuće na svakoga gosta.

I kad se šok nakon takvih računa, piše Slobodna Dalmacija, donekle primirio, iz Trogira se javio još jedan gost koji se odlučio počastiti ćevapčićima kod trogirske tržnice. Tamo, piše on, srednji ćevapi koštaju 6,5 eura, što je 48,97 kuna, a pomfrit 4 eura, odnosno 30,14 kuna. Tako da ga je taj obrok bez pića, čiju se viša cijena podrazumijeva, koštao 10,5 eura, odnosno 79.11 kuna.

Gost je bio toliko iznenađen da nije stigao fotografirati račun, ali jest cjenovnik kao dokaz svojih tvrdnji. Trogirski gost je toliko upućen i pedantan da je izračunao kako je to rast od prošle godine za otprilike 40 posto za ćevape i 50 posto za pomfrit.

Što je previše, previše je, uprkos poskupljenjima nabavnih cijena kafe, mesa, radnika i energije.

Na društvenim mrežama raspreli su se brojni komentari. Jedan od njih je “Ko’ da su na Baščaršiji, katastrofa!”

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …