Čović je rekao da su “s Murphyjem i Sattlerom priajteljski razgovarali o tome kako je krajnje vrijeme da završe priču o federalnoj vladi”.

– Već je šest mjeseci prošlo. Ja sam uvjeren da ćemo mi do kraja ove sedmice imati vanrednu sjednicu Zastupničkog doma i imenovanje vlade. Vjerujem da će partneri koji su dogovorili i potpisali sporazum držati se onoga što se dogovorili. Tako da sutra ćemo imati još jako puno razgovora ovdje sa kolegama iz “Osmorke” i predstavnicima međunarodne zajednice. Što se tiče HDZ-a vrlo jasno i nedvosmisleno, mi smo potpisali taj sporazum i mi ćemo ići da se on provede do kraja i očekujemo da svi drugi partneri koji su bili oko ovog projekta, kako smo Vijeće ministara završimo i Vladu FBiH – rekao je Čović dodajući kako je rekao da “nije dobro da izađemo iz ove sedmice bez Vlade FBiH”.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević rekao je da su danas prezentirali svoje stavove.

– Zadnjih mjeseci smo obavijestili javnost kako vidimo rješavanje pitanja ustavne krize. Naš stav je jasan – da nismo za ad hoc rješenja, nego smo za rješenja koja će značiti suštinska rješenja. Pitanje Ustava je pitanje od općeg i javnog interesa i ne može se definirati samo na nivou stranaka – kazao je Ogrešević.