fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Salko je Nuru zaprosio na bajramskom teferiču

Bračni par Nura (70) i Salko (73) Muratović iz Budaka kod Srebrenice prisjetili su se Bajrama iz davnih vremena. Nakon što su, kako kažu, uz Božiju pomoć, u zdravlju i berićetu ispostili ramazan i klanjali sve terevije u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari uredili su avliju i kuću te spremno dočekali Ramazanski bajram.

Rano ustajanje

Sada to rade sami, a ranije, kažu, udruže se cure iz sela, očiste sve kuće i avlije, operu se svečana garderoba i obuća i po nekoliko dana selo miriše na čistoću. Nura se sjeća kada je na Bajram, u bilo koje doba godine, obaveza ženskog čeljadeta bila rano ustati, muškarce ispratiti u džamiju, namiriti stoku, pripremiti doručak i sve potrebno za porodični bajramski ručak.

– Nakon dolaska iz džamije i doručka muškarci i žene idu u obilazak komšija, oko podne mladi i stari idu na teferič. Svakog dana bio je po jedan teferič u različitim mjestima – prisjetila se Nura.

Glava porodice

Na teferiču se, kazao je Salko, igralo, pjevalo i ašikovalo, a i ženilo i udavalo.

 

– Tu sam, nakon dužeg ašikovanja i zajedničkog čuvanja stoke, uz babin blagoslov, zaprosio moju Nuru iz susjednih Potočara, s kojom punih 47 godina živim u sretnom braku. Imamo troje djece i petero unučadi, koji, hvala Bogu, sretno žive – sa zadovoljstvom nam je kazao Salko, dok Nura nabraja imena djece i unučadi.

Salko se sjeća da je u djetinjstvu živio u zajednici od 21 člana. Glava porodice bili su njegov otac Osman i amidža Omer i svi su imali svoju radnu obavezu.

Ezani s 11 munara

Bajram-namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica klanja se u 11 od 21 obnovljene džamije. Klanjalo se u Luci, Osatu, Osmačama, Dobraku, Daljegošti, Tokoljacima, Sućeskoj, Gornjim Potočarima, Žutici i Čaršijskoj džamiji, gdje je održana centralna bajramska manifestacija i upriličeno druženje džematlija.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …